Constantin Brădiceanu: „Nimic nu este mai frumos decât să îți revezi copiii cu care ai lucrat o viață întreagă”
/ 5 iulie 2015 In BaschetBaschetbaliștii generațiilor 1970-1980 s-au întrunit ieri, pe terenurile Complexului Sportiv „Municipal” Târgu Jiu, ocazie cu care actorii prinicipali ale acelor vremuri au depănat performanțele reușite sub atenta supraveghere a profesorilor Constantin Brădiceanu și Constantin Popescu.
Ajuns la respectabila vârstă de 70 ani, profesorul Constantin Brădiceanu a acordat un interviu înainte de startul evenimentului inițiat de Asociația Județeană de Baschet Gorj, în colaborare cu Direcția pentru Sport și Tineret Gorj, amintindu-și cu plăcere de generațiile conduse în perioada 1970-1980, alături de care a și promovat în Divizia Școlară, ajungând în această întrecere pentru prima dată la nivelul baschetului gorjean între anii 1970-1974.
De numele profesorului „Costică” Brădiceanu se leagă și apariția lui Claudiu Fometescu pe prima scenă a baschetului românesc, jucător reprezentativ pentru sportul devenit între timp numărul 1 în Gorj. Acesta a îmbrăcat echipamentele unor echipe de seama ale sportului cu mingea la coș autohton, precum Soced București, Dinamo București (cea mai titrată formație în baschetul românesc, cu 22 de titluri și 4 cupe în palmares), U Mobitelco Cluj, alături de care, în 2011, Fometescu a cucerit medalia de aur, încheindu-și cariera la CSM București în 2013. Actualmente, Claudiu este antrenor secund la Steaua CSM București, având în urmă cu 2-3 ani mai multe tentative de a veni pe banca Energiei, dar care au eșuat.
Reporter: Domnule Brădiceanu, revedere emoționantă…
Constantin Brădiceanu: Da, da… nimic nu este mai frumos decât să îți revezi copiii cu care ai lucrat o viață întreagă, cu care te-ai bucurat pentru reușite, cu care ai suferit pentru înfrângeri și le-am spus de multe ori căci, dacă, vom încerca să privim viața într-un mod pozitiv, atunci o să se simtă bine și vor avea mereu satisfacția să se întâlnească cu foștii colegi, elevi, deoarece mulți sunt cadre didactice. Împreună am reușit să creăm oameni și caractere, de care astăzi sunt măndru.
Rep.: De cât timp nu i-ați mai văzut?
C.B.: Eu locuiesc în Timișoara, dar, fiind târgujian, ajung prin Târgu Jiu. Păstrăm legătura, dar sunt câțiva pe care astăzi (n.r. 4 iulie) îi revăd pentru prima dată după terminarea activității. Îmi pare bine că sunt gorjean, dar trebuie să spun că Banatul vede sportul altfel. Am fost invitat anul trecut la decernarea premiilor în urma cuceririi Cupei României și am făcut un efort să vin. Le mulțumesc oamenilor care m-au invitat.
Rep.: Energia a cucerit la finele sezonului recent încheiat două serii de medalii de bronz în EuroChallange și în campionat. Ați urmărit evoluția echipei? Vă mândriți că sunteți gorjean?
C.B.: Dar cum să nu fiu mândru? Îi urmăresc foarte des, dar când vin la Timișoara îmi este cel mai greu. Chiar vorbeam, ce o să mă fac pe 13 (n.r. 13 iulie – la această dată, se va juca ACS Poli Timișoara-Pandurii Târgu Jiu), când joacă Pandurii cu Poli, în prima etapă. O să merg la meci și m-aș bucura să facă un meci nul.
Rep.: Aveți sufletul între Timișoara și Târgu Jiu?
C.B.: Nu, nu…eu nu știu să fac jumătăți. La baschet eu am ținut cu Energia, nu poate să fie altfel. Am acolo foști elevi, ca de exemplu pe Pip (n.r. Vasile Popescu, maseurul Energiei Târgu Jiu).
Rep.: Ce urmează acum pentru baschetul gorjean? Este greu de realizat o nouă performanța pe măsura celei din ediția trecută?
C.B.: Nu, nu este deloc. Echipele sunt aceleași, depinde de latura financiară. Este păcat că sportul a ajuns o afacere. Cine are bani mai mulți, ală are și sport. Nu este corect. Avem atâtea exemple de oameni care nu au servit cu nimic sportul, dar pe seama acestuia au ajuns mari. Sportul este un autentic act de cultură și educație.
La acțiunea de la Târgu Jiu a luat parte și actualul șef al Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Floreasca, din Capitală, doctorul Mircea Beuran, și el un fost component al generațiilor întrunite ieri în orașul lui Brâncuși.