Misiunea lui Petre Grigoraș la Sibiu-Cisnădie pare a fi una destul de ușoară, atâta vreme cât pregătirea fizică, cea care este prioritară în această perioadă, este împărțită de preparatorul fizic Gheorghe Avram și de un personaj nou apărut în staff-ul Pandurilor, Dumitru Butilcă.
În cantonamentul Pandurilor de la Sibiu-Cisnădie, jucătorii lui Petre Grigoraș au intrat pe mâna lui Dumitru Butilcă, cel mai nou membru al staff-ului echipei gorjene. Dimi, așa cum mai este cunoscut cel care se ocupă mai nou și de pregătirea fizică a Pandurilor, este master trainer, fitness și aerobic instructor, însă ceea ce l-a adus la echipa gorjeană este specializarea sa în lucrul cu TRX-ul. De fapt, Dimi este primul instructor certificat TRX din România, încă din 2010. Cel care vrea să-I pună pe panduri în cea mai bună formă fizică are o carte de vizită de invidiat, are o experiență vastă ca antrenor personal, instructor de aerobic și organizator de evenimente sportive de mai bine de 10 ani în Romania, dar și în țări precum Turcia, Franța și Grecia. El a adus in Romania branduri binecunoscute din industrie, cum ar fi TRX și Trigger Point, și este Manager Aerobic la „Stejarii” Country Club, un club exclusivist dezvoltat de Ion Țiriac într-un complex situat în Pădurea Băneasa.
De la Bozzetti la Dimi, via Thomas Neubert
TRX-ul a fost promovat cu succes de neamțul Thomas Neubert, care a fost preparator fizic la Steaua în mandatul antrenorului Laurențiu Reghecampf. Metodele revoluționare de antrenament impuse de acest preparator fizic au condus la rezultatele notabile ale Stelei din ultima perioadă, nu puțini fiind aceia care l-au pus pe Thomas Neubert chiar înaintea lui Reghe în ceea ce privește meritele ce trebuie recunoscute pentru realizările campioanei ultimelor două sezoane. Neubert nu a fost însă primul care a încercat să introducă acest concept la o echipă de fotbal din România, ci Angelo Bozzetti, care a fost preparator fizic al Ceahlăului în 2011, însă antrenorului Marin Barbu, care conducea banca tehnică a moldovenilor în acea perioadă, n-a avut încredere în aceste metode și a renunțat la ele. Chiar dacă Neubert a lucrat cu Reghecampf și la celelalte două echipe pe care le-a antrenat în Liga 1, Gloria Bistrița și Concordia Chiajna, preparatorul fizic neamț nu a utilizat TRX-ul decât la Steaua.
Dimi nu este însă nici el primul care lucrează cu benzile elastice la Pandurii, și vechiul preparator fizic, Ferenc Bajko. Interesant este faptul că Bajko a lucrat la Ceahlăul, în 2011, împreună cu Angelo Bozzetti, de la care, se pare, a preluat metodele de antrenament pe bază de TRX pe care le-a aplicat sezonul trecut la Pandurii.
Colaborarea Pandurilor cu Dimi este una ai căror termeni sunt încă neclari, instructorul certificat TRX având destul de multe proiecte în care este implicat, renunțarea la acestea în favoarea unei colaborări de gen full-time cu echipa gorjeană fiind destul de greu de realizat. În schimb, este foarte posibil ca Dumitru Butilcă să se ocupe de pregătirea specifică a pandurilor în perioadele de cantonament și de unul sau două antrenamente pe săptămână, în funcție și de programul pe care antrenorul Petre Grigoraș îl va stabili echipei.
De unde vine TRX-ul?
Moda folosirii benzilor TRX vine din SUA, acolo unde a fost dezvoltată de ofiţerii de pe submarine. Din lipsă de spaţiu pentru aparatele clasice, aceştia se antrenau, folosindu-şi greutatea propriului corp, cu nişte benzi pentru care se putea găsi uşor spaţiu de depozitare.