RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Gică Popescu: „M-a surprins foarte mult ascensiunea pandurilor”

/ 8 septembrie 2013

„Sport în Gorj” vă aduce aproape un personaj extrem de cunoscut din lumea fotbalului românesc. Este vorba despre fostul mare internaţional Gică Popescu, iar acesta nu se fereşte să răspundă întrebărilor pe alocuri indiscrete. După ce face o scurtă analiză a „sportului rege” autohton, „Baciul” se opreşte şi asupra pandurilor, cărora le rezervă o neobişnuită atenţie.     

GP2Reporter: Cum este privit “de pe margine”, fotbalul românesc al zilelor noastre?
Gică Popescu: Au trecut deja ani buni de când am pus ghetele în cui, aşa că am avut destul timp să mă obişnuiesc cu asta. Însă am rămas în fenomen, nu aveam cum să mă reprofilez. Ce părere am despre ce se întâmplă acum? În orice caz, părerea mea nu este una prea bună.

Rep.: Mai păstraţi încă din nostalgia vremurilor trecute din generaţia dumneavoastră?
G.P.: Au trecut anii… Dar cu siguranţă mă gândesc cu plăcere la aceea perioadă, doar am avut cele mai bune rezultate din istoria fotbalului românesc. Iar acum este foarte trist când trăieşti din amintiri. Din păcate, de aceea îmi şi amintesc, pentru că echipa naţională nu a mai realizat nimic notabil, echipele româneşti nu au mai avut acelaşi performanţe.

Rep.: Vă regăsiţi acum într-unul dintre jucătorii actualei generaţii din România?
G.P.: E greu pentru mine să fac asemenea comparaţii. Poate Chiricheş, care e un jucător ce a crescut enorm în ultimii ani. Să vedem însă, dacă se va ridica la nivelul calităţilor pe care le are. În Romania a făcut-o, în cupele europene la fel, iar la naţională s-a descurcat binișor. Deci, testul cel mai concludent pentru el va fi în Anglia, vom vedea dacă va confirma într-un campionat extrem de puternic. Pentru că acolo este foarte greu, există un ritm mult mai ridicat decât la noi. Eu zic să aşteptăm, că în rest are calităţi cu duiumul.

Rep.: Apropo de fotbalul autohton, este în regres sau în progres?
G.P.: Dacă e să mă refer la Liga 1, din punctul meu de vedere a scăzut foarte mult, deşi anul acesta am avut rezultate foarte bune în Europa. Dar nu este de ajuns. Din păcate, doar Steaua a ridicat ştacheta, celălalte echipe importante Vaslui, CFR, Dinamo au făcut un mare pas înapoi, au probleme, iar Rapid chiar a retrogradat. Concluzia ar fi aceea că nivelul campionatalui românesc este mai slab acum. Noroc că s-au mai ridicat acum alte echipe.

Rep.: Aţi remarcat vreun antrenor român din Liga 1?
G.P.: La nivelul campionatului din România este foarte greu să remarci pe cineva. Dar, ca şi ierarhie, antrenorul pe care îl consideră toată lumea cel mai valoros este Reghe. Pentru ca Steaua joacă bine acum, are şi rezultate.

Rep.: Se pare că Oltenia are din nou o echipă etalon, Pandurii Târgu Jiu. Se poate vorbi de aşa ceva?
G.P.: Să te ridici la nivelul de etalon e cam greu. Pentru că ai nevoie de rezultate, de continuitate, poate chiar de tradiţie. Ori dacă Pandurii va reuşi o serie de rezultate remarcabile, să continue ce a făcut anul acesta, să aibă un trofeu, să impresioneze şi în Europa, atunci poate am putea vorbi de o echipă etalon. Însă, cu siguranţă, la ora actuală, Pandurii este echipa numărul unu a Olteniei.

Rep.: Totuşi, v-a surprins ascensiunea pandurilor din ultima vreme?
G.P.: Foarte mult! Dar, este lăudabilă munca celor de acolo. Se pare că proiectul început cu mulţi ani în urmă a început să dea roade. La fel şi investiţiile care s-au făcut. E îmbucurător pentru fotbalul din Oltenia că are din nou o echipă de top în campionatul românesc, că există premize ca fenomenul să ia din nou amploare. În acelaşi timp, Pandurii este o echipă care a vândut mult, dar care a continuat să aibă rezultate notabile, deci şi mai surprinzător. Iar principalul merit îl are domnul Condescu, cel care şi-a dovedit capacitatea, a reuşit să schimbe ceva.

Rep.: Ce şanse credeţi că au reprezentantele României din cupele europene să depăşească faza grupelor?
G.P.: Acolo va fi foarte dificil. Nu va mai fi la fel ca în faza preliminară. Însă şi aşa cred că au avut şansă la tragerea la sorţi. Şi Pandurii şi Steaua au prins grupe ce le permit să se gândească la faza următoare. Oricum, felicit echipa din Târgu Jiu pentru comportarea de până acum din Europa, au depăşit cu mult aşteptările.

Rep.: Ce v-a determinat să candidaţi din nou la şefia FRF?
G.P.: O grămadă de motive. După prima experienţă am spus că mă voi gândi foarte serios dacă voi face din nou acest pas, dar, în cele din urmă, am ales să candidez încă o dată. Cu siguranţă că e nevoie de o schimbare în fotbalul românesc, acesta a fost motivul principal pentru care am început lupta. Pentru că indiferent cine va veni în locul lui Mircea Sandu, vine cu alt entuziasm. Şi chiar e nevoie de acest entuziasm pentru a reuşi să schimbi ceva.

Rep.: La ultimele alegeri, voturile controlate de Marin Condescu v-au stricat socotelile. Credeţi că altfel vor sta lucrurile acum?
G.P.: Aş vrea să cred că da. Dacă domnul Condescu consideră că proiectul nostru este cea mai bună variantă, atunci cu siguranţă mă va vota acum. Eu unul voi încerca să-l conving.

Rep.: Fostul coleg de la naţională, Ionuţ Lupescu, a declarat că vă respectă, dar că are îndoielile lui vis-a-vis de capacitatea dumneavoastră de a schimba ceva în fotbalul românesc…
G.P.: Da, unde a declarat asta? Aici, în acest ziar? Am înţeles… Păi, atunci, e părerea lui. Foarte bine, poate să spună ce vrea, doar fiecare are dreptul la o părere. La fel cum şi eu am despre el.

GP„Baciul” ar vrea Pandurii în Bănie!

Fiind la curent cu ultimele performanţe ale pandurilor, fosta glorie a naţionalei, Gică Popescu, şi-ar dori să vadă acum pe viu trupa lui Pustai. „Baciul” propune ca Pandurii să evolueze în Europa League chiar pe stadionul „Oblemenco” din Craiova, acolo unde formaţia gorjeană ar avea o grămadă de susţinători: „Am înţeles că vreţi să jucaţi în continuare la Cluj, în cupele europene… Păcat, mare păcat! Dacă nu există infrastructură este greu. Dar de ce nu jucaţi la Craiova? Aţi avea 30.000 de spectatori în spate! Cu tot cu mine”, declară Gică Popescu. Ţinând cont că Pandurii are şanse infime de a renunţa la varianta „Cluj Arena”, Baciul  speră totuşi să ajungă măcar la partidele din Liga 1 ale trupei lui Pustai: „Doar ce a început sezonul, aşa că nu am avut timp să merg decât la câteva meciuri. Prefer să stau mai mult la TV să le urmăresc pentru că sunt foarte multe şi e greu să merg pe toate stadioanele. Oricum, la televizor le vezi mai bine. O să încerc să vin însă, la meciurile pandurilor de la Târgu Jiu. La Cluj e cam departe”.

www.sportingorj.ro

 

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.