RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Fotbalul târgujian, „sugrumat” de buruieni și nepăsare

/ 14 iulie 2013

Fotbalul în Târgu Jiu se rezumă la Pandurii. Sportul rege este practicabil doar în Complexul Sportiv „Municipal”, acolo unde își desfășoară activitatea echipa de Liga 1 și echipa de Liga a 3-a. În rest, e jale. Municipiul nu mai are nici o echipă la județ, iar bazele sportive sunt în paragină.

            Când pe terenul II era maidan, două echipe care jucau la județ, Constructorul și Progresul îl foloseau alternativ. În Târgu Jiu, în anii ’90, mai exista și Forestierul Târgu Jiu. Bineînțeles, și Pandurii Târgu Jiu funcționa, dar la un nivel mai mic decât în prezent, în C sau B. Deci, patru echipe activau în Târgu Jiu. Acum, municipiul nu are nici o echipă la județ. Ultima a fost Ralbex Turcinești, care s-a desființat după ce a câștigat campionatul județean.

Harta stadioanelor din Targu Jiu

Odată cu echipele, au dispărut și bazele sportive. În timp ce toate echipele se îngrămădesc pe sinteticul din Târgu Jiu, terenuri care altădată erau în circuitul competițional al Ligii județene, Debarcader, Rostramo sau Artego, stau în paragină sau, pur și simplu, nu mai există, cum e cazul ultimului. Inaugurat în 2006, sinteticul din Complexul Sportiv Municipal va fi schimbat după șapte ani din cauza exploatării intensive. În această vară, suprafața de joc va fi înlocuită, asta deși termenul de garanție al gazonului de plastic este de 10 ani. Investiția de 200.000 euro este suportată de Pandurii Târgu Jiu. „Toată activitatea fotbalistică din municipiu a fost concentrată pe acest teren sintetic. Acum el şi-a făcut datoria faţă de toate echipele din judeţ. A venit rândul să-l schimbăm. Sunt sute de copii care joacă la LPS, Pandurii şi alte cluburi particulare care folosesc acest teren. Singuri nu putem găsi soluţii pentru ca Târgu Jiul să beneficieze de 1-2 terenuri cu iarbă naturală pentru grupele de copii şi juniori. Toată lumea ştie că terenul sintetic e soluţie de avarie şi nu e recomandat să fie folosit intensiv. Ar trebui toţi să ne aşezăm la masă să găsim soluţii”, susține secretarul general al clubului Pandurii, Daniel Băloi.

„Ne mai trebuie încă un teren, ca aerul”

Pentru a mai descongestiona activitatea de pe terenul sintetic, e nevoie de încă un teren pentru copii și juniori. Obligatoriu de iarbă. Iar soluții există. Terenurile Debarcader sau Rostramo pot fi reamenajate, în special primul, pentru a putea fi omologat la acest nivel. „Pentru a putea scoate la capăt desfăşurarea în bune condiţii a meciurilor organizate atât de FRF cât şi de AJF la nivelul juniorilor republicani A, B, C, D şi E avem zile când începem să jucăm de vineri până duminică, toată ziua, pentru că sunt foarte multe grupe de la Pandurii, LPS şi Energia Rovinari care joacă pe terenul sintetic din Târgu Jiu. Se joacă toată ziua, deși nu e recomandat să se joace când sunt temperaturi ridicate. Este greu să programăm şi antrenamentele şi trebuie să se joace la ore infernale. Ne mai trebuie încă un teren, ca aerul. Tuturor, nu numai pandurilor. LPS aparţine de Primărie şi are și ea echipe în campionat”, a declarat secretarul general al clubului Pandurii, Daniel Băloi.

IMG_9643

Debarcaderul e soluția

Complexul de la Debarcader aparține Universității „Constantin Brâncuși” care nu este interesată, deocamdată, și de baza sportivă. Ștrandul olimpic stă să cadă, iar terenul de fotbal nu mai există. Doar porțile ce răsar din buruieni trădează faptul că acolo s-a jucat cândva fotbal. Câteva terenuri de tenis exploatate mai intens lasă să se întrevadă ceva activitate.

UCB și Pandurii au semnat, deunăzi, un parteneriat pentru ca echipa de Liga 1 să refacă și să exploateze terenul de fotbal, însă totul a rămas la stadiul de hârtii uitate într-un sertar. „S-au făcut demersuri pentru o colaborare cu Pandurii pentru ca ei să se dezvolte și să își mute pe aceste terenuri o parte din activități, dar problemele de acolo din ultima vreme au stopat acest proiect. În acest moment, singuri nu putem să începem lucrări la acest teren”, declară surse din conducerea Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Cei de la Pandurii aveau în plan amenajarea terenului de la Debarcader în această vară, însă investiția a rămas în stadiu de proiect după ce Complexul Energetic Oltenia și-a retras finanțarea de la echipa de Liga 1. „Oprirea finanţării de la CEO a blocat dezvoltarea bazei de la Debarcader. Noi aveam de gând să investim acolo mai ales că am găsit înţelegere la UCB. Din păcate, pentru că Centrul de Copii și Juniori are neapărată nevoie de dezvoltarea bazei materiale şi acolo ar fi fost un teren foarte bun pentru juniori. Ar trebui să-şi dea mâna toate oficialităţile locale şi judeţene, chiar reprezentanţii CEO pentru a face acea bază sportivă pentru copii şi tineret deoarece fiecare dintre noi trebuie să lăsăm ceva în urmă şi, cred eu, odată cu dezvoltarea acelui cartier de pe strada Bicaz o bază sportivă frumoasă şi cochetă ar fi absolut necesară. În plus ne-ar ajuta foarte mult pentru desfăşurarea competiţiilor sportive pe acest teren. Cred că dacă ne-am aşeza la o masă de discuţie împreună, acolo am putea să facem ceva foarte bun pentru că oraşul nu poate să aştepte doar ca Pandurii să investească în infrastructură. Trebuie să fim şi noi, la rândul nostru, ajutaţi”, a mai afirmat Băloi.

LPS Târgu Jiu, fără bază omologată

IMG_9631

În condițiile în care toate terenurile de fotbal din Târgu Jiu sunt impracticabile, Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu (LPS) are și el mare nevoie de un teren omologabil. Și LPS folosește terenul sintetic din cadrul Complexului Municipal pentru jocurile oficiale în baza unui acord cu clubul Pandurii.

„Noi de ani de zile am tot investit în infrastructură. Stadionul Municipal arată foarte bine, am investit într-un Centru de Copii şi Juniori care este unul din cele mai moderne din ţară şi va fi inaugurat săptămânile următoare. În această perioadă am achiziţionat un microbuz de 19 locuri nou-nouţ pentru copii şi juniori. Am investit în această suprafaţă de joc sintetică care va fi schimbată plus alte investiţii. Trebuie să ne dăm toţi mâna să găsim şi soluţii financiare pentru că e păcat ca acea bază sportivă de la Debarcader să nu fie redată circuitului sportiv mai ales că în Târgu Jiu, deşi avem un club de Liga 1 şi sute de copii care practică fotbalul nu există terenuri de sport pe care copii să-şi poată desfăşura activitatea şi să putem noi să-i scoatem şi din faţa calculatorului”
Daniel Băloi, secretar general al clubului Pandurii Târgu Jiu

 „Rostramo”, câmp de buruieni

Și baza de la Rostramo e în paragină. „Voi ați văzut acum bălăriile, eu le văd crescând în fiecare zi. Îți vine să plângi. Când mă gândesc cum era…”, suspină fostul mare fotbalist al Gorjului, Doru Mihuț, om de-al locului.

IMG_9657

Buruienile au pus stăpânire pe fostul teren de fotbal al fabricii de lemn. Doar Casa boierului Cornea Brăiloiu, de peste gard, face notă discordantă. Altădată o ruină, a revenit, miraculos, la viață. Zidul care despărțea fotbalul de istorie e martor al trecerii timpului. Dincoace e jale… Porțile nu mai există, nu mai sunt garduri și nici vestiare. Altădată, în anii ’90, când echipa combinatului de lemn, Forestierul Târgu Jiu, evolua în liga județeană, baza era una cochetă. Decăderea combinatului de lemn a atras după sine și „moartea” echipei de județ. Dar fotbalul nu a murit. Doru Mihuț a înființat acolo clubul pentru copii Știința Târgu Jiu. A fost perioada de glorie a bazei sportive. Cu vestiare moderne amenajate în blocul de lângă teren și o suprafață de joc foarte bună. „Câtă muncă am tras acolo… Vestiarele le-au cumpărat niște muncitori din CPL”, afirmă nostalgic Mihuț. În 2008, baza sportivă a fost preluată de firma Byons, iar Știința a fost evacuată pentru a face loc unui cartier de blocuri.

„Rostramo” poate redeveni ce a fost

Nici până în ziua de azi nu s-a construit nimic, iar terenul e cotropit de buruieni. Dar totul poate reveni la viață. Cu ajutorul echipei Pandurii. „Byons a zis că putem să refacem terenul pe care ni-l cedează cu titlu gratuit. Suprafața de joc se poate reface. Dacă tundem buruienile cu coasa, apoi cu mașina de câteva ori și îl udăm își poate reveni. Sunt insecticide care nu atacă iarba… Nu poți să-l pui peste noapte la punct, ci în câteva luni. Le-am propus celor de la Pandurii să se implice. Pot să-i ajut să aibă grijă de teren după ce-l punem la punct. Pentru vestiare le-am dat o variantă, să aducă trei module. Ar fi superb acolo pentru copii”, afirmă Doru Mihuț.

Știința Târgu Jiu a plecat cu chirie pe sinteticul de lângă Primărie, dar ar putea reveni pe iarba de acasă. Și pe sinteticul clubului Pandurii e aglomerație mare. „Facem câte 4 echipe antrenament pe același teren. Te miri apoi că nu ies jucători. Păi nu ies!”.

Rada, format la „Rostramo”

Cel mai titrat jucător format de Știința Târgu Jiu, până la nivelul juniorilor republicani A, este componentul echipei Pandurii, Ionuț Rada. Clubul are o grupă de 2000 care va fi înscrisă în campionatul juniorilor C și la toamnă face selecții pentru copii născuți în 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 și 2006. Grupa 2000 pregătită de Cristi Mihuț, Alin Poenaru și Victor Martinescu va efectua în august un cantonament la Căciulata. „Ei sunt mai mici cu un an decât cei din campionatul juniorilor C. Creștem copii mici. Ei oricum următorul pas îl fac către Pandurii”, susține Doru Mihuț.

 „E păcat că nu mai avem echipe în Târgu Jiu în afara Pandurilor. Poate și din această cauză unele terenuri de fotbal pe care s-a jucat în urmă cu 10-15 ani au dispărut, e cazul celor de la Rostramo și Artego, sau sunt într-o stare avansată de degradare, neîngrijite de ani buni”
Mihai Prunariu, președintele AJF Gorj

IMG_9662

Terenuri de fotbal din Târgu Jiu și echipele pe care le-au găzduit:

Rostramo – CPL Târgu Jiu, Forestierul Târgu Jiu, Rostramo Târgu Jiu, Știința Târgu Jiu
Debarcader – Universitatea Târgu Jiu
Artego – Artego Târgu Jiu, Vulturii Negrii Târgu Jiu,
Jandarmi – Juventus Press Târgu Jiu, Cavalerii Fluierilor Târgu Jiu
Teren sintetic (fostul teren 2) – Progresul Târgu Jiu, Constructorul Târgu Jiu, Mașini Unelte Târgu Jiu, IUM Târgu Jiu, ACH Târgu Jiu, Real Del Târgu Jiu, Energia Rovinari, Ralbex Turcinești, Pandurii II Târgu Jiu

JANDARMI

 www.sportingorj.ro

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.