RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Emil Săndoi: „Pandurii a devenit un nume în fotbalul românesc!”

/ 31 august 2012

Emil Săndoi, fostul antrenor al Pandurilor, ajuns acum selecţionerul naţionalei mici, se destăinuie în „Sport în Gorj”. Tehnicianul vorbeşte atât despre trecutul său la Târgu Jiu, cât şi despre speranţele pe care şi le pune în echipa de fotbal gorjeană. Săndoi crede că Pandurii a câştigat deja respectul Olteniei şi merită să calce pe urmele „Ştiinţei”.

Reporter: Au trecut deja ani buni de la prima mare performanţă a Pandurilor, promovarea în primul eşalon al României. Aţi fost unul dintre cei care a scris istoria la Târgu Jiu.
Emil Săndoi: Da, rememorez şi acum acele clipe din iunie 2005, când am reuşit promovarea şi am făcut fericit un oraş întreg. Au trecut ani buni de atunci, dar îmi aduc aminte şi cum a început totul. În momentul în care eu am venit acolo, una dintre condiţiţiile mele de a continua cât mai mult cu Pandurii a fost promovarea. Aşa că, discutând cu domnul preşedinte Condescu, care a înţeles situaţia, am zis că nu strică să încercăm… Eram, atunci, amândoi la început de drum, dar am avut o colaborare bună şi ideea noastră s-a dovedit a fi până la urmă una reuşită!

Rep.: Emil Săndoi nu era chiar un începător la ora aceea…
E.S.: E adevărat, pentru mine nu fusese prima performanţă din cariera de antrenor, pentru că înainte de asta, la cârma Universităţii Craiova am reuşit să salvez „Ştiinţa” de la retrogradare şi apoi să o duc până în cupele europene. Dar, promovarea cu Pandurii a fost un moment de referinţă în cariera mea fotbalistică. Evident, exceptând-o pe cea de jucător…

Rep.: Faţă de vremea când eraţi antrenor la Târgu Jiu lucrurile par să se fi schimbat acum atât de mult cu Pandurii?
E.S.: Spre bucuria mea, pentru că Pandurii a reprezentat şi reprezintă un capitol aparte în viaţa mea. În ultimii ani, Pandurii arăta ca o echipă ce poate realiza lucruri frumoase. Şi s-a văzut aici că s-a plecat de la o anumită stabilitate financiară, o stabilitate pe banca tehnică. S-au creat şi condiţii de performanţă, vezi infrastructura, centrul de copii şi juniori de la Târgu Jiu, sunt mai mult echipe în judeţ de la care se pot vedea eventuale talente. În plus, Grigoraş este omul potrivit la locul potrivit.

Rep.: Pomeneaţi de stabilitate la Târgu Jiu. Asta înseamă liniştea care lipseşte la alte echipe?
E.S: Exact. Acolo văd că nu sunt scandaluri aşa cum e pe la alţii, devine din ce în ce mai limpede că e vorba de un club profesionist, iar asta este evidenţiat de jocul echipei, de rezultate.

Rep.: În ciuda ultimelor rezultate din campionat, mulţi consideră Pandurii o echipă ce nu se poate lupta încă cu granzii…
E.S.: Nu, pentru mine este clar, Pandurii a devenit acum un nume în fotbalul românesc, nu mai e deloc o echipă mică!

Rep.: Este o surpriză locul ocupat acum de echipa gorjeană în Liga 1 ?
E.S.: Cel puţin rezultatele de până acum spun că nu. Însă trebuie ţinut cont că e doar începutul de campionat, Pandurii a speculat bine momentul, formaţiile cu pretenţii sunt angrenate şi în cupele europene, iar multe din ele se vede că nu sunt încă obişnuite să meargă pe două fronturi.

Rep.: Apropo de Europa, poate fi un nou vis pentru olteni?
E.S.: Eu sper din suflet. Dacă ar fi peste tot aşa cum este la Pandurii, cred că fotbalul nostru ar fi mai bun… Chiar le doresc din tot sufletul să ajungă în Europa. Dacă nu, măcar pe plan intern. Oltenia chiar merită din nou o echipă acolo, sus, în elita fotbalului românesc. Noi, cei din Craiova, am început să venim la Târgu Jiu din ce în ce mai des la meciuri pentru că, din păcate, situaţia de aici o cunoaşte toată lumea. Da, la nivel intern, Pandurii ar putea să ajungă la finalul sezonului pe un loc de cupe europene, având în vedere modul în care a evoluat, rezultatele obţinute până acum.

Rep.: Ar putea totuşi să spere Pandurii să calce pe urmele „Ştiinţei”?
E.S.: Ca şi rezultate e foarte greu. Mai ales pe plan european, acum, când fotbalul nostru e într-o scădere. De fapt, asta e problema actuală la noi, dacă nivelul ar fi mai ridicat, poate şi Pandurii ar putea să spere în rezultate bune în cupele europene. Presupunând că ar putea ajunge acolo… Dar, vedeţi că ne este din ce în ce mai greu să ajunge măcar cu o echipă în primăvara europeană, darămite să mai vorbim de fazele superioare. E greu până şi la nivel de naţională, chiar dacă la echipa pe care eu o antrenez, la tineret, avem ceva speranţe, avem un bilanţ pozitiv în ultimii ani.

Rep.: Care ar fi cheia succesului pentru Pandurii?
E.S.: Să încerce să-şi propună tot timpul ceva în plus, să nu se mulţumească cu rezultatele de până acum. Deci ar trebui păstrat acelaşi lot, iar jucătorii să nu se oprească aici.

Rep.: Care ar jucătorii favoriţi de la Pandurii pentru omul de fotbal Emil Săndoi?
E.S.: Păi, eu am avut plăcerea să lucrez deja cu câteva tinere talente, e vorba de Lazar, Maxim… Sunt jucători foarte buni, iar alături de un Viera, un Voiculeţ, un Nistor, plus stranierul acela nou, Karim, se poate vorbi de jucători valoroşi. Sper ca şi în continuare să confirme toţi, în egală măsură, pentru că ar fi un câştig pentru echipă şi pentru fotbalul românesc. Cel mai mult mă bucur pentru Maxim, nu uit că el era prin Spania la Espanol şi vorbeam cu el la telefon. Acum mă bucur că şi-a revenit.

www.sportingorj.ro

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.