RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Fotbalul la județ se joacă și altfel: Voluntariat cu tabletă

/ 31 martie 2013

Fotbalul în Bălești se mănâncă pe pâine. La o aruncătură de băț de Târgu Jiu, o mână de băieți ce joacă la Liga a IV-a se antrenează zi de zi, după metode moderne, pe bani puțini, dar visând departe.

balesti tabletaInternațional Bălești este o echipă fără preteții de promovare, dar care-și propune să ofere unor tineri fotbaliști gorjeni șansa de a se pregăti și de a juca un fotbal cât mai bun. Autoritățile locale iubesc și ele fotbalul și reușesc să încropească un buget cu care echipa își continuă activitatea la acest nivel: „Anul trecut am avut aprobat un buget de 53.000 de lei pentru acest sezon. Tot ce este aici, este făcut în timpul mandatului primarului Aristică Paicu. Îi place fotbalul, vine la meciuri destul de des, doar dacă are probleme importante de rezolvat lipsește. Avem tot sprijinul Consiliului Local, care acordă jucătorilor indemnizații de efort. Acestea sunt primele noastre. Le dăm în funcție de jocuri. Tot Consiliul Local a asigurat echipei și echipament bun. Am achiziționat kit-uri complete anul trecut, fiecare jucător având trening de prezentare, trening de antrenament, foiță, geacă, căciulă, geantă, echipament complet de joc și geacă de iarnă”, a declarat Dan Mihuțoiu, directorul sportiv al celor de la Internațional Bălești.

„Modelul Reghe”

IMG_7058Antrenamentele la Bălești sunt diferite față de alte echipe de liga a IV-a. Antrenorul Dan Vasilică este tipul antrenorului dispus să riște mergând pe mâna noului: „Merg pe modelul adus de Reghe din Statele Unite și implementat la Steaua. Multora le e frică să facă antrenamente tari cu 48 de ore înaintea meciului, însă e greșit. Ei vin pe o bază de pregătire și au timp de refacere”, spune antrenorul Internaționalului. Antrenamentele sunt obligatorii pentru că jucătorii asta au vrut. Pentru antrenamente au semnat cu echipa din Bălești, iar cine nu vine la antrenamente, pornește din coada listei când antrenorul face primul unsprezece: „Practic, e vorba de voluntariat aici. Îi stimulez doar verbal. Singura promisiune pe care le-am făcut-o și pentru care vin toți aici este aceea că vor face zi de zi antrenament. Sunt băieți care au lăsat o anumită remunerație sau anumite promisiuni din altă parte pentru a munci zi de zi. Forța voluntarului este mai mare decât cea a unui mercenar”, explică Dan Vasilică ceea ce se întâmplă la Bălești.

„Tableta are un rol incredibil de mare. Fac totul cu ea. Țin evidențe, monitorizare, tot ce facem pun pe tabletă. Înlocuiește și video-proiectorul pe care-l aveam și pe care-l foloseam după meci. Filmez meciurile sau antrenamentele și le arăt unde au greșit. Totul constructiv. Îi fac mai ușor să conștientizeze anumite lucruri. Filmez și le arăt diverse lucruri, chiar și bucuria unui gol. Nu contează ce tehnică sau viteză ai, ci ceea ce-ți dorești. Buddha a spus că gândurile limitate îți aduc efecte limitate”, Dan Vasilică, antrenor Internațional Bălești

Pepinieră

Dacă în multe cazuri eșalonul patru reprezintă un așa zis „cimitir al elefanților”, Internațional Bălești este o echipă dedicată tinerilor. Media de vârstă este una scăzută, spune Dan Mihuțoiu, care a ținut ca pe lângă cei veniți din tot județul să aibă și câțiva localnici în echipă: „Avem jucători tineri, care provin în mare parte de la juniorii Pandurilor sau de la LPS, unii dintre ei trecuți și pe la Liga a III-a. Totuși, avem și jucători de aici, de la noi, din Bălești, pe căpitanul echipei, Ionel Popescu, și pe Ion Enășel. Media de vârstă a echipei e undeva pe la 23-24 de ani, cel mai bătrân jucător din echipă fiind Cănăvoiu, la 34 de ani. Avem o echipă bună și la juniori, suntem pe locul 4, ce n-am avut niciodată la juniori aici, că abia de adunam copiii să mergem la meciuri”, a mai declarat directorul sportiv al celor de la Inetrnațional Bălești.

Dan Vasilică: „Fiecare antrenament este un examen”

vasilicaInstructor de arte marțiale, Dan Vasilică și-a dorit și altceva. A îndrăgit și îndrăgește fotbalul și, pentru că nu a reușit să facă performanță ca fotbalist, își dorește foarte mult să facă acest lucru ca antrenor. Cu multe sacrificii, fără ajutor din partea vreunui club, dar cu multă pasiune, Dan Vasilică a început de jos, de la nivelul juniorilor, și după un scurt stagiu la Dumbrava Câlnic, a preluat pe Internațional Bălești, echipă pe care o pregătește acum și de la care vrea să urce nivelul spre o echipă de liga a III-a și vrea ca drumul să-i continue cât mai sus. Până unde? Doar timpul poate răspunde.

Rep.: Este această echipă un examen pentru dumneavoastră?
D.V.: Am pornit de la Bălești pentru că era o oportunitate. Cine să-ți dea șanse? Așa îți faci o carte de vizită. Fiecare antrenament este un examen pentru mine. Faptul că reușesc să aduc toată echipa zi de zi la antrenament și să facă antrenamente extraordinar de grele, solicitante, fără să aibă altă bucurie decât cea a golului sau a rezultatului e un lucru mare.

Rep.: Cum îi motivați pe acești jucători?
D.V.: Îi motivez cu șansa de a se antrena zi de zi. Le dau posibilitatea să viseze. Cel mai important este să faci pe cineva să viseze.

Rep.: Care este vă este obiectivul pentru acest sezon?
D.V.: Sper să câștig tot și să câștig cupa.

Rep.: Aveți licența B, vă gândiți mai departe?
D.V.: Aș vrea chiar de anul acesta să merg să urmez cursurile pentru liceța A. Sunt printre puținii cursanți, chiar și la licența B, care am făcut cursurile pe banii mei, nu pe ai vreunui club, fără vreo susținere. Și asta presupune sacrificii foarte mari.

Rep.: Care vă sunt modelele din antrenorat?
D.V.: Modelul de antrenor pentru mine este Mourinho. În România, îmi place Reghecampf. La Reghe îmi place seriozitatea și faptul că vrea să implementeze ca și mine, însă e vorba de o diferență de nivel, încrederea, gândirea pozitivă.

Rep.: Antrenamentele Pandurilor le-ați urmărit? Grigoraș, Pustai?…
D.V.: Fiecare are stilul lui. Îmi plăcea și Grigoraș, îmi place și Pustai… Amândoi sunt modele locale pentru mine. Sunt antrenori de la care, dacă aș avea ocazia să stau mai aproape, probabil aș învăța multe. Dar e greu să te apropii…

Rep.: Ce părere aveți despre aranjamentele dintre echipe?
D.V.: Sunt 100% împotriva înțelegerilor, a aranjamentelor. Nu mă interesează. Cine face așa ceva, vrea să rămână la acest nivel. Eu nu vreau să rămân aici!

www.sportingorj.ro

Comentează!

2 Comentarii până acum

  • Florin spune:

    Un om care gandeste sanatos. Bravo lui.

  • nicusor spune:

    pentru a face performanta in fotbal nu iti trebuie nu numai un antrenament f bun ci si o dorinta extraordinara de a juca fotbal a baietilor ce joaca in echipa. mult succes!la ce ora se fac antrenamentele asi vrea sa asist si eu la unul?

Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.