„Sport pur şi simplu? Sună bine! Asta îmi place şi mie, doar că eu mă rezum doar la fotbal…”
Ionuţ Lupescu, despre „Sport în Gorj”
Numele lui Ionuţ Lupescu este legat aşa numita „Generaţie de aur” a fotbalului românesc, o generaţie care a făcut istorie în urmă cu mai bine de un deceniu şi jumătate. Ajuns acum într-o funcţie cheie la UEFA – şef al Comisiei Tehnice UEFA (practic, boss-ul antrenorilor europeni), Lupescu nu refuză să vorbească de realitatea fotbalului românesc. Şi o face tocmai în paginile „Sport în Gorj”, prilej pentru fostul mare internaţional să aducă în discuţie şi subiectul… Pandurii!
Reporter: E mai greu într-o funcţie administrativă decât pe terenul de joc?
Ionuţ Lupescu: Fiind fotbalist, este cea mai frumoasă meserie din punctul meu de vedere. Şi cu asta am spus tot. Bine, nici acum nu mă pot plânge, funcţia pe care o am în cadrul UEFA necesită o activitate permanentă. Vin la birou zilnic la 8:30 şi plec acasă seara târziu. E un job foarte plăcut.
Rep.: Cum este privit fotbalul românesc, cel puţin la Nyon?
I.L.: Păi, dacă suporterii din România nu prea privesc fotbalul de acolo cu ochi buni, cum credeţi că este privit la UEFA?
Rep.: Vrând, nevrând, se pare că v-aţi detaşat uşor de problemele sportului rege de pe la noi…
I.L.: Eu unul sunt în contact cu 54 de Federaţii din Europa, printre care şi FRF. Aşa că am relaţii în continuare şi cu fotbalul românesc, nu pot să spun că m-am detaşat… Poate doar de realitatea de acolo!
Rep.: Dincolo de criza din fotbalul românesc, dincolo de atâtea scandaluri, ultimele rezultate ale echipelor din Liga 1 angrenate în Europa au fost o surpriză plăcută acum. Sunt semnele unui eventual pas înainte pentru fotbalul autohton?
I.L.: Acum mai depinde care sunt obiectivele pe care cluburile le au. Dacă ne dorim doar play-off sau maxim grupe, e ceva normal ce se întâmplă. Însă din punctul meu de vedere, când vor fi toate echipele româneşti sau măcar trei în grupe şi vor trece şi de această fază, atunci da, am putea spune că este vorba de o surpriză plăcută şi că este un pas înainte.
Rep.: Care dintre echipele româneşti credeţi că au cele mai mari şanse să ajungă în grupe?
I.L.: E greu să dai un pronostic, par meciuri foarte echilibrate, dar e clar că îmi doresc ca toate să se califice.
Rep.: V-a surprins Pandurii, cel puţin prin prisma rezultatelor obţinute în ultima vreme?
I.L.: Da, aţi avut un an foarte bun. Echipa s-a format cu Grigoraş şi apoi s-a continuat cu Pustai, o alegere iarăşi bună, care a reuşit acel loc II, cred că cel mai bun în istoria gorjenilor, nu? În orice caz, e plăcut să vezi că Pandurii a ajuns să etaleze un fotbal de calitate şi să fie în fruntea fotbalului românesc. Ca şi concluzie, este un plus pentru Pandurii şi un minus pentru echipele de tradiţie din fotbalul românesc.
Rep.: Apropo de echipa din Târgu Jiu şi de antrenorii pe care i-a avut în ultima vreme, cât de bine arată Pandurii acum, cu Pustai pe bancă?
I.L.: E foarte important că aveţi un antrenor de valoare. Eu unul îl apreciez foarte mult pe Cristi, în România sunt doi-trei antrenori tineri pe care îi stimez, iar unul dintre ei este chiar Pustai.
Rep.: Din păcate, echipa gorjeană nu-şi poate susţine partidele de pe teren propriu din Europa League, la Târgu Jiu din cauza problemei aeroportului şi a hotelului de 4 stele care nu există în oraşul lui Brâncuşi. Credeţi că e prea exigentă UEFA în acest caz?
I.L.: Eu cred că echipele românești, atunci când îşi fac planuri pentru Europa, ar trebui să ştie foarte bine cum stau datele problemei la nivel de infrastructură, la nivel de organizare. Odată intraţi în competiţie, ei sunt datori să respecte toate regulamentele şi rigorile forului continental. Deci, UEFA nu este deloc prea exigentă, aţi văzut că şi la licenţiere sunt reguli care trebuie să fie respectate. Cred că UEFA a fost foarte înţelegătoare încă din primul meci pe care Pandurii l-au desfăşurat la Târgu Jiu. Adevărata problemă este aceea că, odată ce îţi faci planuri de participare în cupele europene, e obligatoriu să fi pregătit din toate puncte de vedere. Iar la Târgu Jiu se pare că oamenii din administrația locală ar trebui să mai investească pentru a îndeplini toate cerinţele.
Rep.: Fostul coleg de la naţională, Gică Popescu, şi-a anunţat candidatura la preşedenţia FRF. Poate fi o soluţie viabilă pentru viitorul fotbalul românesc?
I.L.: Nu ştiu. Îl respect, dar eu am îndoielile mele legate de persoana lui Gică Popescu. Mă abţin să spun mai multe.
Rep.: Ce şanse daţi naţionalei României să prindă Turneul Final?
I.L.: Dacă reuşesc să câştige celălalte meciuri din toamnă, atunci au şanse bune la baraj. Pentru că evident, primul loc este deja acontat de Olanda. Totul va depinde de rezultatele din aceste partide.
Descurajat „de lucruri suspecte” să antreneze
Deşi mulţi dintre foştii săi colegi de la naţională s-au grăbit să îmbrăţişeze cariera de antrenor, Ionuţ Lupescu nu a putut urma această cale. Nu pentru că nu a mers „la şcoală”, ci pentru că, odată confruntat cu realitatea fotbalului românesc, a ales să spună „pas”. „De fapt, eu când am terminat cu fotbalul, mi-am luat licenţa de antrenor în Germania, cred că am fost singurul la vremea respectivă care a reuşit asta. Din păcate, m-am oprit pentru că în România m-am lovit de tot felul de lucruri suspecte şi nu am vrut să fac compromisuri. Aşa că am spus „pas” în a încerca să antrenez acolo”, dezvăluie Lupescu, care ar fi putut fi acum în elita antrenorilor români.
Singura neîmplinire, un copil
Dincolo de fotbal, Ionuţ Lupescu se consideră um om realizat cu adevărat. Cu o singură excepţie: nu are un copil să-i ducă numele mai departe. Chiar şi aşa, Lupescu a găsit alinarea în proprii nepoţi: „Eu sunt mulţumit cu tot ce am realizat până acum. Şi profesional şi al vieţii personale. Sigur, pe plan familial eu şi cu soţia nu am reuşit să avem copii, dar am acceptat ideea. Mai ales că avem doi nepoţi superbi care sunt ca şi copiii nostri”, mărturiseşte fostul internaţional.
www.sportingorj.ro