Baschetbaliștii Energiei au ajuns în jurul orei 12 la sala Voievod Litovoi, dar au refuzat să se mai antreneze, iar, în acest moment, meciul de mâine cu BCM U Pitești este în pericol de a nu se disputa.
Situația este una critică la clubul Energia. Echipa de baschet, cea care a adus cele mai importante performanțe județului Gorj în sport, este la un pas de a se desființa. La nici 48 de ore de la victoria contra lui Khimik Yuzhny din FIBA EuropeCup, jucătorii au refuzat astăzi să se mai pregătească, protestând pentru cele trei luni în care nu și-au primit salariile. Datoriile îi copleșesc pe cei care au avut în mâini frâiele grupării gorjene, existând obligații financiare chiar și către Federația Română de Baschet sau către companiile care au asigurat transportul echipei pentru meciurile din Europa. Nu se mai pune problema de facturile și chiriile apartamentelor în care locuiesc Troupe&co., iar diseară, la ora 18:00, jucătorii și staff-ul vor avea o ultimă întâlnire lămuritoare cu oamenii din birourile clubului. E greu de crezut că se mai poate face ceva… Pe mai-marii principalului sponsor, Complexul Energetic Oltenia, nu îi mai interesează soarta fenomenului sportiv gorjean, ministrul Energiei anuntând, în această dimineață, prin intermediul unei rețele de socializare că toate finanțările venite dinspre CEO se vor suspenda, exemplul dat de Victor Grigorescu fiind CS Pandurii Târgu Jiu.
Reporter: Care este situația la echipă în momentul acesta?
Hristu Șapera: E o situație dificilă, paradoxal, după un meci mare făcut miercuri în EuropeCup. Avem o atmosferă încărcată, cauzată de această problemă a salariilor și restanțelor salariale și, de asemenea, a celorlalte datorii. Jucătorii noștri nu mai au curent, nu mai au căldură în apartamente, e o situație extrem de delicată și cred că toți așteptăm o rezolvare.
Rep.: Se desființează echipa? Cel mai negru scenariu…
H.Ș.: Eu, sincer, sper că nu. Așa după cum bine știți, Energia Târgu Jiu a făcut istorie pentru baschetul românesc și continuă să facă. Totuși, e foarte delicat, iar răspunsul nu se află la noi. Jucătorii au dat absolut tot. Până ieri au jucat sută la sută pe teren, ceea ce a ținut de noi am făcut. Mai departe…există niște contracte și lumea, cei din conducere, ar trebui să înțeleagă acest lucru.
Rep.: V-au transmis ceva oficial pe această temă?
H.Ș.: În acest moment, există foarte multe zvonuri contradictorii și poate și din acest motiv s-a instaurat starea de neîncredere cu ceea ce se va întâmpla. Nu avem un răspuns precis.
Rep.: Ce v-a spus conducerea legat de meciul de mâine?
H.Ș.: Jucătorii și-au manifestat dorința întemeiată de a nu mai participa la antrenamente și la meciuri de acum înainte. Cu toții au clauze contractuale care, în acest moment, le permit acest lucru. Se putea întâmpla de mai mult timp. Au avut încredere și au jucat până în acest moment, dar ei au nevoie de un răspuns clar.
Rep.: Care sunt restanțele salariale?
H.Ș.: Cred că sunt trei luni plus bonusuri. E o situație dificilă, dincolo de asta, știu că sunt probleme mari și cu taxele către federație. Datoriile către diverși furnizori, inclusiv proprietarii apartamentelor în care stau sportivii. Vă dați seama că e o situație total neplăcută.
Rep.: Există riscul de a fi scoși din apartamente?
H.Ș.: Evident, în orice moment. Unii dintre ei nu mai au curent, nu mai au căldură.
Rep.: Ce înseamnă acest lucru la nivel de federație și ce ar însemna să nu se joace meciul din FIBA EuropeCup?
H.Ș.: La nivel de federație este vorba despre un forfait și, pe termen lung, până la sfârșitul campionatului ar cântări enorm în orice ne-am dori să realizăm. În Europa nu cred că a existat vreo asemenea situație până acum. Orice echipă care ajunge în această fază nu este în situația asta. Vorbim de o competiție foarte serioasă, cu echipe foarte serioase, care nu ajung în această situație.