RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Adrian Guțoaia: „Energia a mers pe politica pașilor mărunți și mereu a reușit să se autodepășească”

/ 7 august 2015

 

11857638_1663503547202051_2086679986_n

Adrian Guțoaia, unul dintre exemplele și jucătorii de bază ai echipei naționale de baschet a României, și-a dat acordul la începutul verii pentru a se întoarce la Târgu Jiu, în echipamentul Energiei, după mai bine de jumătate de an în care, forțat de o accidentare la genunchi, a privit parcursul echipelor românești de pe margine. Ajuns astăzi în orașul lui Brâncuși, „Guți” a vorbit, în exclusivitate pentru site-ul nostru, despre toată perioada peste care a trecut deja și anunță că este mai pregătit ca niciodată să intre din nou pe teren.

Reporter: Cum te simți după atâtea luni de pauză?

Adrian Guțoaia: 7 luni de pauză…da, mă simt bine, interesant…nu am mai trecut prin asta în cariera de jucător profesionist. Mă simt ciudat, în sensul în care am avut aceste luni pentru a mă ocupa de pregătirea fizică, tactică și tehnică. Contrar accidentării, mă simt foarte-foarte în formă, după timpul în care m-am pregătit alături de preparatorul meu fizic.

Rep.: Cum ai primit oferta de la Energia? Ai mai fost curtat și de alte echipe în această perioadă de inactivitate?

A.D.: A fost o periadă destul de interesantă, în care am primit și alte oferte, dar propunerea celor de la Energia a fost cea mai tentantă din mai multe puncte de vedere: cunoșteam management-ul, cunoșteam mediul în care se lucra aici, îl știam pe domnul Cumpănașu, pe domnul Claudiu Alionescu. Am auzit cuvinte foarte bune despre antrenori, sunt dornici de performanță, plus că, din ce am văzut, mi-a plăcut ideea implementată de antrenor pe teren. Asta m-a atras cel mai mult și dorința de performanță din cadrul clubului.

Rep.: Cum vezi tu toată această performanță reușită de la Energia? În campionat, dar mai ales în EuroChallange?

A.D.: Este una foarte bună, nu se pune problema de asta, dar toată evoluția a fost o chestie progresivă de la începutul sezonului. Energia a fost o echipă care nu a avut căderi mari, a fost constantă, iar asta este un lucru îmbucurător, ca stil de a antrena și amprenta pe care și– pune Energia pe competiție.

Rep.: Surprins?

A.D.: Sincer, nu. Energia a mers pe politica pașilor mărunți și mereu a reușit să se autodepășească. Acum doi ani au câștigat Cupa României, anul trecut au jucat semifinala campionatului, deci e un trend progresiv și sper să continue așa.

Rep.: Despre modificările care au fost făcute în sistemul campionatului ce părere ai? Dar și despre regula conform căreia fiecare echipă va trebui să folosească un român în permanență pe parchet? Tu ai fost mereu o constantă, dar îi va ajuta pe colegii tăi români să evolueze mai mult?

A.D.: Această regulă va ajuta, în special echipa națională. Depinde de fiecare cum privește această regulă. Faptul că ai spus că eram o constantă, eu nu m-am lăsat afectat de sistemul care s-a aplicat, am jucat și cu regula implementată și fără. Consider că, dacă cineva muncește și își câștigă locul, îl merită indiferent de regulă. Aceasta forțează, într-un mod blând, echipele să aibă o rotație mai lungă de jucători. Cât despre sistemul competițional, este destul de interesant pentru mine ca jucător, pentru că sunt mai multe meciuri și mie îmi place să joc baschet, iar cu cât sunt mai multe meciuri, cu atât e mai bine. Vor fi meciuri foarte tari și se va vedea foarte clar diferența între echipe, fiind mai multe jocuri.

Rep.: Pentru că făceai referire la rotație, are Energia ingredientele necesare la nivelul acesteia? Cum ți se pare ție, personal, echipa Energiei înaintea sezonului 2015/2016?

A.D.: Din ce am văzut pe hărtie, consider că avem un lot foarte bun. Antrenorul folosește o rotație lungă, cu siguranță fiecare jucător își va aduce aportul, fiind și un campionat foarte lung. Avem o rotație cu 11 jucători, dacă nu chiar 12, care pot intra oricând pe teren și pot face diferența.

Rep.: Va fi un campionat nebun? Cel mai echilibrat de până acum? A prmovat Galațiul, echipa din orașul natal…

A.D.: Faptul că a promovat Galațiul este un lucru foarte bun pentru oraș, mai ales, care va avea două echipe de baschet în prima ligă, masculin și feminin. Toate echipele s-au întărit, nu știu ce va face Gaz Metan, dar meciurile vor fi foarte echilibrate. Nu știu dacă va fi cel mai nebun campionat, nu mă pot pronunța, însă toate campionatele până acum au fost nebune. De exemplu, Mureșul, anul trecut, nu avea șanse să prindă play-off-ul și au jucat finala campionatului, Energia, acum doi ani, s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu antrenorul și au câștigat Cupa României doar cu antrenorul secund. La fel, Sibiul, care a fost pe primul loc multe etape. Deci toate campionatele au avut doza lor de nebunie, dar consider că sezonul acesta fi la fel de disputat, poate mai spectaculos, deoarece sunt foarte multe meciuri.

Rep.: Nu pot să nu te întreb. Regretată dispariția Asesoftului? O echipă care a dus baschetul românesc în spate prin „ieșirile’’ europene?

A.D.: Am jucat acolo două sezoane, la Aseosft mereu a fost un management bun și o emulație în jurul echipei. S-a dorit mereu performanță, un club, cum rar am întâlnit, care este avid după victorii. Orice, în afara unei victorii, era o dezamăgire, un spirit pe care l-a implementat conducerea, cât și regretatul Dado Arnautovic. Consider că Asesoft a fost o echipă care a ținut ștacheta sus.

Adi Guțoaia a început sezonul precedent alături de CSM Oradea, formație de care s-a despărțit în luna februarie, la scurt timp de la intervenția chirurgicală suferită de acesta.

www.sportingorj.ro
Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.