RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Consumatorul final

/ 27 aprilie 2013

Revin în această săptămână la un subiect recent dezbătut în acest colț de pagină, cu convingerea că el a fost prost înțeles de către unii dintre cei cărora ce fusese adresat mesajul.

sigla SG pe alb-albastruSupărarea înfrângerii suferită în fața Petrolului a fost rapid transferată de jucători împotriva suporterilor, mai întâi, și a presei, ulterior. Critica din paginile ziarelor i-a deranjat destul de tare pe panduri de vreme ce, în ultimele zile, încercările jurnaliștilor de a discuta cu unii jucători s-au soldat refuzuri, unele mai politicoase, altele însoțite de cuvinte aspre, rostite printre dinți. Dacă pentru atât de puțin, presa târgujiană fiind, în general, destul de „cuminte” în critică, s-a stârnit o așa reacție, lucrurile ar trebui să dea de gândit.

În fața unor astfel de manifestări, mi-am amintit un episod văzut pe micul ecran, în urmă cu ceva timp, în prima ligă franceză. Undeva prin minutul 70 al unei partide, nu contează care, antrenorul echipei gazdă, echipă galonată și cu pretenții, la scorul de 0-1, răspundea unor scurte întrebări reporterului televiziunii ce efectua transmisia. Asta în vreme ce la Târgu Jiu, Sorin Cîrțu, antrenor la Pandurii la acea vreme, se afla în silenzio stampa.

În vreme ce unii înțeleg, de la bun început, ce înseamnă fotbalul, de ce se aleargă după această minge pe un dreptunghi verde, alții ori nu știu, ori uită prea repede care este scopul și cine este consumatorul final. Consumatorul final, cel dinspre care vin toți banii, indiferent care ar fi calea pe care ei o urmează spre buzunarele jucătorilor sau antrenorilor, este spectatorul, suporterul, iubitorul de fotbal, iar scopul final nu este, în niciun caz, trecerea balonului printre cele trei bare, ci satisfacerea acestui consumator final. Iar pe suporter nu-l mulțumești doar cu un golazzo, sau un dribling, oricât de fin ar fi el.

Când nu răspunzi unei întrebări venită din partea unui reporter, nu te vei răzbuna nicidecum pe acesta pentru o cronică nefavorabilă, ci îl vei lovi direct pe suporter, el fiind, și în cazul ziariștilor, consumatorul final. Așa că, tratându-l cu spatele, nu te aștepta ca răspunsul lui să fie altfel.

 „E important cum mă prezint în faţa fanilor, îi tratez cu atenţia cuvenită. La fel, tratez cu seriozitate relaţia cu presa”.

Alexandru Maxim, fost pandur, acum fotbalist la VfB Stuttgart.

Comentează!

1 Comentariu până acum

Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.