RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Vasile Stângă: „Energia, un episod destul de plăcut din cariera mea”

/ 12 aprilie 2013

 Pentru orice român, numele lui Vasile Stângă este legată adevărata performanţă în handbal, cel puţin atunci când vine vorba despre cariera sa de jucător. Fostul antrenor al Energiei şi al naţionalei României face o scurtă analiză a handbalului autohton, trăind cu speranţa că ceva se va schimba în viitorul apropiat. Stângă nu uită Energia Pandurii, echipă pe care o doreşte din nou în elita handbalului românesc.  

stanga victorieReporter: Suntem foarte aproape de un nou final de sezon în Liga Naţională. Cum l-aţi cataloga?
Vasile Stângă: Ca pe un campionat fără istoric, Constanţa a fost lider autoritar, a câştigat fără prea mari probleme. Lupta se va da doar la locurile de cupe europene. Din păcate, campionatul s-a împărţit în două, câteva echipe care se trag la cupe şi altele la retrogradare.

Rep.: Vedeţi vreun progres în campionatul românesc faţă de sezoanele precedente?
V.S.: Absolut nimic care să iasă în evidenţă. Părerea mea e că a fost un campionat mult mai slab ca precedentele, iar asta reflectă şi nivelul nostru, prin rezultatele din cupe europene şi ale naţionalei. Suntem într-un regres periculos. Toate echipele se confruntă cu mari probleme financiare, drept dovadă şi cazul meu, la echipa antrenată în turul campionatului, CSM București. Poate şi de asta este acest nivel scăzut în campionat, este sărăcie mare!

Rep.: Cum vedeţi „importul” masiv de jucători străini în Liga Naţională?
V.S.: Ăsta este dezastru handbalului românesc! Pentru că nu mai sunt jucători români care să joace… Decât să plătească un român de nivel mediu, mai bine se aduce unul străin la acelaşi preţ. Este adevărat, poate este la mijloc şi lipsa jucătorilor români de valoare. Centrul de excelenţă a produs o generaţie şi cam atat. Probabil va mai trebui să mai așteptăm încă vreo câţiva ani până să mai apară ceva.

Rep.: Din păcate, deşi s-au încercat o grămadă de soluţii la cârma naţionalei în ultimii ani, nu s-a văzut niciun efect. România nu poate să facă încă pasul în lumea bună a handbalului european, să revină acolo unde era odată?
V.S.: Greşeala a fost că s-a mers pe ideea de întinerire a echipei, fără nici o asigurare. Însă şi aşa se vede că sunt şi acum foarte mulţi jucători care s-au aflat în atenţia naţionalei, dar care acum nu dau randament. Părerea mea că s-a renunţat foarte uşor la unii jucători experimentaţi, prezenţi la ultimul campionat mondial. Unii dintre ei trebuiau să fie scheletul viitoarei naționale.

Rep.: Cum priviţi înfiinţarea Ligii Profesionste de Handbal din România?
V.S.: Este o idee doar pe hârtie, dar practic nu funcţionează! E foarte greu, încă nu există cadru legislativ pentru cluburile municipale, deci, din punctul meu de vedere, nu se poate realiza acest proiect. Există Ligă Profesionsită, dar fără echipe! Pe lângă faptul că Federaţia, care ar trebui să ajute, pare din ce în ce mai săracă…

Rep.: Evoluţia Energiei a fost o surpriză negativă pentru dumneavoastră?
V.S.: La lotul pe care l-a avut, eu zic că e locul meritat pe care îl ocupă acum. Ştiu, au avut şi mulţi accidentaţi, deci şi ceva ghinion. Dar locul 8 se poate îndeplini pe final de sezon, după părerea mea CSM Bucureşti nu mai poate câştiga decât un meci până la sfârşit.

stangaRep.: Din fericire, se aude că din sezonul viitor Energia va avea un buget mai bun. Cât de greu credeţi că le va fi să revină la nivel de top?
V.S.: Acum depinde şi de ce vor face în acest sens. Trebuie să aducă şi jucători de valoare, nu pot impune un obiectiv îndrăzneţ fără să ai materie primă la dispoziţie. Trebuie să se încadreze în bugetul Odorheiului, al Bacăului şi dacă se va mai investi, să mai ia vreo 5-6 jucători de valoare. Abia atunci poate să se bată acolo, la locurile 1-4. Dar, din câte ştiu eu, domnul Ciurel, cel care m-a adus şi pe mine, iubeşte sportul şi cred că va face tot ceea ce îi stă în măsură pentru a readuce performanţa la Târgu Jiu.

Rep.: Aţi mai reveni vreodată la Energia dacă se va apela la serviciile dumneavoastră?
V.S.: Nu, nici nu se pune problema asta. Niciodată… Cu atât mai mult cu cât, Energia are acum un antrenor, unul tânăr şi capabil. Iar pentru mine, Energia a fost un episod destul de plăcut din cariera mea, cred că mi-am lăsat şi eu urma acolo.

Rep.: Ce le transmiteţi gorjenilor?
V.S.: Să susțină echipa şi să se gândească să construiască şi o sala mai mare. Gorjenii sunt iubitori acum şi de baschet şi de hanbdal aşa că, pe viitor, merită şi ei o sala mai adevărată… Iar CEO cred că şi-ar putea permite. Dacă se vrea un stadion ca lumea, de ce nu şi o sala la fel de frumoasă?

Rep.:  Dumneavoastră ce planuri de viitor aveţi?
V.S.: Deocamdată până la vară sunt în vacanţă. După aceea, mai vedem dacă mă reapuc de antrenorat sau nu.

Regretele lui Stângă

 „Mă doare sufletul că luăm bătaie peste tot…”

 Vasile Stângă a reprezentat una dintre ultimele generaţii de jucători care au făcut cu adevărat performanţă în handbalul românesc. Privind prezentul, actualul tehnician Vasile Stângă se arată mai mult decât dezamăgit: „Vă daţi seama că mă doare sufletul acum că luăm bătaie peste tot, pe unde ne prind toţi. Nu mai suntem acolo, nu mai mergem la niciun turneu final… Cred că asta este starea naţiunii. Lucrul ăsta ar trebuie să-i îngrijoreze şi pe alții pentru că sportul a fost lăsat la urmă. De prea multe ori m-a bătut gândul să mă retrag din handbal definitiv, dar microbul ăsta este greu de scos. Noi am trăit şi am suferit din și pentru sportul ăsta!”.

Stângă, omul record

Stanga1012Născut în Hunedoara (21 ianuarie 1957), Vasile Stângă poate fi inclus cu uşurinţă pe lista celor mai buni handbalişti din istoria României. A câştigat de 11 ori titlul de campion al României cu Steaua Bucureşti, de patru ori Cupa României, este de trei ori campion mondial universitar cu echipa României, de patru ori este selecţionat în echipa lumii, câştigător de două ori al medaliei de bronz la olimpiadele de la Moscova (1980) şi Los Angeles (1984), și cel mai bun inter stânga din lume la Campionatul Mondial din Spania, 1982, golgheter al aceleiaşi întreceri, cu 65 de goluri marcate, câştigător, în 1983, al Supercupei Mondiale. A disputat 330 de meciuri în echipa naţională, pentru care a înscris peste 1.500 de goluri.

Vasile Stângă a stabilit un record, care rezistă de peste 25 de ani: a aruncat, în timpul pregătirilor la echipa naţională, mingea de handbal la o distanţă de 76 de metri! În anul 1988 a devenit maestru emerit al sportului, după care a devenit antrenor.

www.sportingorj.ro

Comentează!
Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.