RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Ion Bură, gorjean pe viață

/ 13 octombrie 2012

Ion Bură, gorjean pe viață

„N-aș pleca din Gorj și dacă m-ar da cineva afară”

 Născut în Craiova, antrenorul emerit de atletism, Ion Bură, este o legendă în Gorj. În 33 de ani de carieră în sport a strâns peste 1.000 de medalii și cinci recorduri naționale care rezistă și acum. Cea mai dragă dintre medalii este „Meritul Sportiv clasa 1” oferită în 2004 de Ion Iliescu. 

 A vrut să se facă fotbalist, așa cum orice copil din Craiova visa, probabil, în anii ’70 avându-l ca idol pe Oblemenco. Coleg cu Nicolae Negrilă la Școala Sportivă, Ion Bură a fost direcționat aproape cu forța de către dirigintele Fane Cioacă către atletism. Nu regretă nici acum. Chiar îi mulțumește dascălului său. „Am făcut clasele 1-4 la Școala Generală din Craiovița Veche, o școală de cartier, apoi m-am mutat la gimnaziu în centru, la Școala Generală nr. 2 și acolo jucam fotbal, handbal și profesorul de sport m-a îndrumat spre profilul sportiv. Am luat din 36 al 25-lea. Am intrat la Nicolae Bălcescu și am crezut că o să mă duc să joc fotbal, dar cei de acolo nu aveau nici o treabă cu fotbalul. Am fost în clasă cu Nicoale Negrilă și el după primul an s-a mutat la Chimie. Dirigintele meu, Fane Cioacă, s-a nimerit să fie și antrenorul meu. Când mă prindea cu ghiulul lui care îl are și acum îmi spărgea și capul și a trebuit să fac atletism. Nu regret nici acum, chiar îi mulțumesc”, afirmă Ion Bură.

 Gorjean de 33 de ani

În 1976 a luat cunoștință cu Gorjul. A alergat pentru Gorj în divizia a treia de atletism. Trei ani mai târziu s-a mutat definitiv în orașul lui Brâncuși. „În 1976 am alergat pentru prima dată pentru județul Gorj în divizie. Atunci erau competiții pe echipe între județe. Am alergat de toate, 110 metri garduri, 100 metri, semifond plus lungime și alte probe ca să adunăm cât mai multe puncte pentru județ. Gorjul era atunci în divizia C, iar prin anii ’80 am reușit să ajungem în divizia B. După Revoluție s-a desființat echipa, nu a mai dat nimeni bani. În 1979 m-am stabilit în Gorj și nu regret. N-aș pleca din Gorj și dacă m-ar da cineva afară”.

 Premiat de Iliescu

Antrenor emerit de atletism, Ion Bură, este în acest moment unul dintre cei mai valoroși tehnicieni din țară. În 2004, în Cartea de Aur a atletismului românesc, tehnicianul gorjean se afla pe locul 20, judecând după bilanțul în competițiile majore de seniori, clasament dominat de Nicolae Mărășescu, Dorin Melinte și Ion Soter. Acum este și mai sus. Pentru cei care vor să facă atletism trebuie să știe că este mai degrabă un sport de plăcere. Doar marea performanță aduce și bani. „Nu se poate trăi din atletism. Cu o excepție, dacă sportivul e de mare valoare și merge la concursuri afară, să ia de la 1.000 de euro în sus. Poți să ai șapte-opt concursuri și dacă ai o primă de concurs de genul acesta poți să trăiești. Dacă ești de mare valoare stai pe la lot, cu masă gratuită, completezi cu indemnizații și atunci ai putea”, afirmă Bură cu regret că doar sporturile de echipă atrag și atenția sponsorilor, nu și cele individuale.

Premiat de Iliescu, în 2004, Bură este mândru că valoarea sa i-a fost recunoscută. Medalia de la președinte îi este cea mai dragă, deși are peste 1.000 de trofee în palmares. „Aproape 1.000 de medalii am câștigat. Luam câte 40-50 pe an.  Cea mai prețioasă medalie a mea, personal, e că am fost recunoscut și premiat cu Meritul Sportiv clasa 1. E o medalie chiar foarte importantă. Nu am primit bani pe ea, dar e o apreciere din partea președintelui României”.

Cinci recorduri rezistă

Sportul a decăzut mult după Revoluție, iar asta se vede și în statistici. CS Pandurii are și acum cinci recorduri naționale, dintre care două aparțin lui Ionuț Bură, fiul antrenorului. „Sunt încă recorduri naționale ale sportivilor mei în picioare. Două recorduri are băiatul meu, Ionuț Bură. El a bătut recordurile lui Ion Avramescu,  la 5.000 metri, juniori 2, 14’22” și la 3.000 m, juniori 1,  8’05”. De asemenea, Ana Nanu are un record național la 10.000 m, junioare 2, de 34’52” iar la 2.000 m, junioare 3, Florina Pană. În sală, Ion Avramescu deține recordul la 3.000 m,  7’57”, la tineret. La ora actuală, mulți sportivi români sunt departe de recordurile stabilite pe vremea aceea pe stadioane cu zgură, nu sintetice”, a spus Bură. 
Bură, în Guiness Book

Ion Bură împreună cu câțiva sportivi ai clubului CS Pandurii au intrat în Cartea Recordurilor după ce au alergat o ștafetă de 3096 km în 14 zile, în perioada 21 septembrie – 5 octombrie 2009.  „Este și asta o realizare că am intrat în Cartea Recordurilor cu un grup de sportivi din Gorj. A fost, în primul rând, o realizare de viață. În afara performanței deosebite a fost faptul că am reușit să vedem țara pe graniță și dintr-o viteză pe care o puteai observa, cu 6 km pe oră, să vedem lucruri și locuri pe care nu le poți vedea într-o viață de om”.

 A promovat cu Pandurii în „A”

Antrenorul Ion Bură are în palmares și promovarea cu Pandurii Târgu Jiu în prima divizie, având funcția de preparator fizic în stafful lui Emil Săndoi. Bură nu a continuat, însă această meserie, mult mai bănoasă. „Pentru mine fotbalul a fost ca o experiență de viață. Nu regret că am fost, mi-a plăcut. Am ajutat așa cum am știut. Sunt respectat, în continuare, de toți fotbaliștii pe care i-am antrenat, nu s-au plâns că aș fi făcut ceva greșit. E un lucru cu care mă mândresc. Dar, ceea ce fac la ora actuală chiar îmi place”, s-a destănuit tehnicianul.

 Pista vine cu performanțe mai bune

În curând, CS Pandurii Târgu Jiu va avea condiții optime de pregătire după ce pista stadionului Municipal va fi finalizată. Iarna, în special, va fi foarte utilă, iar atleții nu se vor mai chinui prin parc. „În ultimii 5-6 ani nu am mai avut contact cu pista de atletism, nu am putut să ne mai pregătim. Dacă vom începe pregătirea și pe stadion performanțele vor mai crește, dar să nu ne așteptăm la salturi spectaculoase numai datorită pistei pentru că nu e cea care va da măsura performanței. Pista e binevenită, vor fi rezultate mai bune și ne bucurăm că vom avea unde să ne pregătim mai ales iarna”, susține Bură.

 Sportul fără strategie

Chiar dacă e membru în Biroul Federal al Federației Române de Atletism, Ion Bură nu poate influența în bine mișcarea sportivă. Antrenorul deplânge lipsa unei strategii naționale de reabilitare a sportului care era foarte performant în vechiul regim. „Eu am fost la analiza Federației Române de Atletism, dar strategia de dezvoltare a atletismului suferă în continuare și cred că nu sunt șanse de îmbunătățire în scurt timp. În primul rând trebuie să privim în jurul nostru la țările cu care ne putem compara și care au avut rezultate, în primul rând Ungaria. Să vedem dacă bazele din România sunt suficiente pentru practicarea sportului, dacă numărul celor care practică sportul de performanță este ridicat, dacă banii care se consumă în sport sunt suficienți. Noi suntem într-un regres și trebuie făcut ceva. Noi putem îndrepta acest lucru, dar parcă văd că nu se dorește. Cei de la Agenție (n.red.:ANS) nu sunt preocupați să ne îndrume, să ne controleze, să vadă ce se întâmplă în fiecare județ. Hai să luăm județul Gorj. Noi ne lăudăm cu multe medalii, dar valoarea competițiilor a scăzut foarte mult”. Dintre sportivii pe care îi pregătește doar 3-4 ar avea șanse să ajungă la Jocurile Olimpice din 2016, competiția supremă în sport. „Ca număr de practicanți de sport stăm bine, dar ca număr al performerilor am început să scădem. Nici aici, la CS Pandurii, nu am făcut nici o analiză. Vorbesc doar despre sportivii mei. La momentul 2016, doar două-trei sportive ar putea să facă baremul de Olimpiadă dacă ar putea fi pregătite bine și să aibă condiții: Elena Moagă, Laura Popescu, Pîșcu Andreea și de ce nu și Amzucu care va avea o vârstă fragedă atunci. La băieți baremul e foarte greu de îndeplinit. Sport de masă fac mulți, dar puțini pot să facă performanță dacă nu sunt îndrumați de la vârstele junioratului”, a concluzionat Ion Bură.

 www.sportingorj.ro

Comentează!

2 Comentarii până acum

  • cristina spune:

    felicitari!

    • altet spune:

      Individul asta spune asa: „Eu am fost la analiza Federației Române de Atletism, dar strategia de dezvoltare a atletismului suferă în continuare și cred că NU sunt șanse de îmbunătățire în scurt timp.” Pai normal ca nu sunt sanse din moment ce tu ocupi o functie in Comisia Federala si imediat incepi sa iti bati joc de atletii clubului Pandurii. Bura Ion, cel mai mare dusman al clubului Pandurii Tg-Jiu…Daca ar sti toti cat rau a facut si inca face acest om clubului si atletilor, cred ca parerile ar fi in contradictoriu…Acest individ nu merita astfel de laude pentru ceea ce a facut atletilor din club…Cei care il sustineti in acest club (Consiliul Local, primaria, conducerea, etc.) deschideti bine ochii si o sa vedeti cat de mult a pierdut clubul de pe urma lui, cati atleti si cate medalii s-au dus pe apa sambetei datorita intereselor lui personale, cati bani a risipit din fondul clubului, iar rezultatele atletilor lui sunt slabe si nesemnificative…

Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.