După ce toată perioada de fotbalist a fost „câine” pe teren „mușcând” din adversari, fostul pandur, Adi Rusu, își arată acum o altfel de față a personalității sale. A renunțat la cariera de jucător și a dezvoltat o mică afacere în care oferă micuților o altă perspectivă a fotbalului, cel jucat cu zâmbetul pe buze.
Pentru Adi Rusu, sezonul care a însemnat apogeul Pandurilor, cucerirea titlului de vicecampioană, a reprezentat ultimul ca fotbalist profesionist, după terminarea contractului cu gruparea gorjeană alegând să se retragă acasă, la Arad: „Să spun că regret că nu am rămas la Târgu Jiu în anul în care echipa a jucat în Europa League e prea mult spus. S-a terminat o perioadă din viața mea, cea de fotbalist, și am ales să fiu alături de familie. Am muncit mult în anii petrecuți la Târgu Jiu și au rămas în urmă multe emoții, dar satisfacțiile pe care le am acum sunt și ele foarte mari, și pe plan profesional și pe cel familial”, declară acum Adi Rusu, la aproape un an de la despărțirea sa de Pandurii și de fotbalul profesionist, cel în care, tot mai des, încrâncenarea este cuvântul de ordine. Și dacă tot a părăsit această lume, a obiectivelor de atins cu orice preț, Adi Rusu pune acum pe primul loc bucuria de a juca fotbal, o bucurie pe care o împărtășește cu peste 50 de puști din Arad.
Fotbalul, ca entertainment
De multă vreme, foarte mulți au uitat că fotbalul nu este decât un joc, unul în care în primul rând cei care-l practică ar trebui să se simtă bine, să se bucure jucându-l, iar apoi ceea ce fac ei, jucătorii pe teren, ar trebui sa-I bucure pe cei veniți să-i urmărească din tribune pe „actori”. Încrâncenarea a început să se simtă tot mai des și pe teren și în tribune nu doar la profesioniști, ci și la copii, iar Adi Rusu a vrut altceva. „Am luat fotbalul și vreau să-l dau copiilor ca entertainment, nu ca performanță. În Arad, oricum, pe acest palier, sunt UTA și Atletico, cluburi care au vechime, tradiție și performanțe. Era greu să merg pe această cale. Și am zis să facem fotbal cu zâmbetul pe buze”, mărturisește fostul pandur.
Coleg cu fratele
Pentru a-și desfășura noua activitate, Adi Rusu a înființat un club, Victoria Arad, club la care lucrează împreună cu fratele său, Florin. „Lucrez împreună cu Florin, fratele meu. El e antrenor și jucător, portar, la Cernei, în liga a IV-a, dar a jucat până de curând la Ineu. Acum ne ocupăm împreună de acești micuți. Am început activitatea la Victoria pe 15 ianuarie și, cu ajutorul lui Dumnezeu și al părinților, avem 3 grupe cu care lucrăm, în total 55 de copii”, spune Adi Rusu cu mândrie. Adi și Florin nu au jucat până acum în aceeași echipă, dar au ocazia să facă acum echipă împreună și să pună pe picioare un proiect la care ambii visau de multă vreme: „Acum suntem pentru prima dată în aceeași „echipă”. A fost un vis mai vechi al nostru să lucrăm împreună. Au fost șanse și în trecut, dar tot timpul a intervenit câte ceva. Dar e bine că viața ne-a adus împreună. Am convingerea că o să facem o echipă bună, iar proiectul va fi unul foarte frumos”, speră Adi Rusu. Cât despre numele clubului înființat, Adi Rusu spune că acesta reprezintă un țel pentru orice sportiv sau antrenor, chiar dacă acum nu este vorba de o competiție, ci doar despre un proiect în care vor să câștige toată lumea: „Ne-a plăcut întotdeauna ideea de victorie. Nu doar în fotbal, ci și în viață, tindem tot timpul spre victorie. Orice joc e la victorie, din orice încercare din viață vrem să scoatem maximum, să câștigăm!”.
Proiectul lui Adi Rusu, Victoria Arad, este, cu siguranță, o victorie pentru orașul său și un bun exemplu de urmat pentru cei care ar putea-o face și la Târgu Jiu, un oraș care, după spusele fostului fundaș, va rămâne pentru totdeauna în inima sa.
Cu ochii pe panduri, de câte ori timpul i-o permite
„Răpit” de noua activitate căreia i se dedică total, așa cum obișnuia să o facă și pe teren, când era jucător profesionist, iar suporterii pandurilor își aduc, cu siguranță, aminte de meciurile jucate de acesta în tricoul Pandurilor, Adi Rusu găsește timp și pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă la echipa pe care o trece prima atunci când își trece în revistă cariera. „Cu timpul stau mai rău, în sensul că nu am putut urmări chiar toate meciurile Pandurilor din acest sezon. Turul l-am urmărit mai mult, dar și acum sunt la curent cu ceea ce se întâmplă pentru că urmăresc toate rezumatele și citesc toate articolele legate de acest club”, mărturisește cel care are și acum o inimă pandură. În ceea ce privește problemele cu care fosta sa echipă se confruntă acum, Adi Rusu vede o cauză pe care mulți ori nu o văd, ori trec prea ușor cu vederea peste ea: „Din punctul meu de vedere, din ceea ce vă eu pe ecran, pandurii nu mai fac acum o familie, așa cum era când eram eu acolo. Cred că grupul nu mai este atât de unit, atmosfera pare să nu mai fie aceeași. În multe jocuri în care echipa trebuia să reacționeze pozitiv nu a făcut-o, iar reacția de care vorbesc apare doar atunci când toată lumea trage la aceeași căruță!”.
Un gol pentru cea mai mare performanță a Pandurilor
Adrian Rusu a fost jucătorul Pandurilor timp de 6 sezoane, însă a jucat pentru echipa gorjeană doar în cinci dintre acestea, Ionuț Badea având un „dinte” împotriva fundașului arădean, motiv pentru care jucătorul a evoluat sub formă de împrumut, pentru un sezon, în 2010-2011, pentru FC Brașov. În cele cinci sezoane jucate pentru Pandurii, Adi Rusu a strâns 98 de meciuri pentru gorjeni reușind să înscrie și trei goluri, unul dintre ele, chiar ultimul, cel de la Cluj din partida cu „șepcile roșii”, însemnând un punct, fără de care Pandurii n-ar fi terminat pe locul 2 în ediția 2012-2013.
www.sportingorj.ro