Atletul gorjean Eugen Șorop s-a întrecut pe sine și a avut o prestație extraordinară la un eveniment în care sportul și caritatea și-au dat mâna, Wings for Life World Run.
Desfășurată sub îndemnul „Aleargă pentru cei care nu pot!”, cursa, una specială, în care cine termină ultimul câștigă, s-a desfășurat concomitent pe întreg mapamondul, pe cinci continente și în 35 de țări, cu 33.735 de concurenți la start în 2014. Cursa are un format unic pentru că nu există o linie de finiș clasic, nu se aleargă o distanță prestabilită și nici un anumit timp, linia de finiș este una mobilă, ea urmărindu-i pe alergători pe traseu, cei prinși de Mașina Oficială de Finiș terminând în acel moment întrecerea. O altă caracteristică inedită a cursei este aceea că sportivii, deși aleargă la mii de kilometri distanță unii de alții, se întrec între ei în timp real, startul fiind dat în același timp.
Ultra-maraton
Maratonul este considerat una dintre cele mai grele probe sportive dată fiind distanța mare pe care atleții trebuie să o parcurgă, 42,195 km, însă cursa alergată de Șorop a numărat mult mai mulți km decât o cursă obișnuită de maraton. Eugen Șorop, câștigător al întrecerii masculine din România a Wings for Life World Run, a alergat 58,860 km în puțin peste 4 ore și nu a fost singurul gorjean care a făcut cinste județului. Daniel Lupulescu a fost penultimul atlet prins de Mașina Oficială de Finiș, astfel încât Gorjul a prins primele două locuri în acest concurs. Atât Eugen Șorop, cât și Daniel Lupulescu sunt sportivi legitimați la CS Pandurii Târgu Jiu și antrenați la clubul gorjean de Viorica Dima.
Încasările generate de Wings for Life World Run, taxele de înscriere dar și donații, care au depășit conform declarațiilor organizatorilor 3 milioane de euro, vor fi donate de Red Bull Group către Fundația Wings for Life pentru cercetarea leziunilor măduvei spinării. Chiar dacă cei care au câștigat cursele nu au primit și premii, toți banii mergând spre fundația menționată, pentru învingători există și un fel de recompensă pentru performanțele reușite, ei urmând a lua startul în ediția viitoare a Wings for Life World Run din orice locație participantă pe cheltuiala organizatorilor.
Sport după serviciu
Performanța reușită de Eugen Șorop este cu atât mai importantă cu cât atletul gorjean este nevoit să lucreze, resursele financiare obținute din sport fiind insuficiente pentru a se întreține. Antrenoarea sa de la CS Pandurii, Viorica Dima, spune că se bucură enorm pentru ceea ce sportivul său a reușit în condiții deosebite: „Sinceră să fiu, nici eu nu credeam să câștige Eugen și spun asta pentru că el și lucrează și a sărit peste mai multe antrenamente în ultima vreme. I-am spus să-și ia un concediu acum pentru că trebuie să pregătim cursa de la Vatra Dornei de pe 17 mai, când va alerga pentru a prinde un loc în echipa României pentru Balcaniada de alergare montană din luna iunie care va fi organizată tot la Vatra Dornei”, a declarat antrenoarea lui Eugen Șorop, fostă sportivă de mare performanță a Gorjului.
Performanța realizată de Eugen Șorop a fost una care l-a plasat printre primii 30 de alergători ce au luat startul și a pus România pe locul 8 la masculin. Cursa la nivel mondial a fost câștigată de un etipian, Lemawork Ketema, care a luat startul în Austria, la Donautal, și care a alergat 78,58 km în peste cinci ore de alergare.
www.sportingorj.ro
Lupulescu Daniel a terminat cursa pe locul 2, dupa Eugen Sorop