Seara Pandurilor – 50 de ani de existență serbați cu foste și actuale glorii
/ 20 decembrie 2012 In PanduriiClubul Pandurii Lignitul Târgu Jiu a punctat împlinirea a unei jumătăți de secol de viață organizând, la Anna Events, pe insulița de pe Jiu, Seara Pandurilor, un eveniment dedicat tuturor celor care și-au pus amprenta asupra echipei de fotbal care în acest an a reușit un parcurs de excepție în campionat.
Organizatorii au reușit să aducă împreună mai multe generații de foști fotbaliști de la Pandurii, un loc aparte fiindu-le rezervat celor care, în urmă cu 50 de ani, puneau bazele acestui club, reprezentantul acestora fiind Manole Băloi, tatăl actualului secretar general al clubului, Daniel Băloi. Nu doar „întemeietorii” echipei au fost prezenți, de întâlnire bucurându-se jucători ai fiecărei generații, anii 60, 70, 80, 90 și 2000 fiind și ei protagoniști ai manifestărilor organizate de oficialii pandurilor.
Dintre cei care în 1962 puneau piatra de temelie a actualului club, la aniversarea de 50 de ani au mai putut participa doar cinci foști jucători: Manole Băloi, Cornel Grama, Emanoel Barbu, Bebe Dorobanțu și Vasile Cernitoiu, vremea potrivnică și distanțele lungi făcând ca alți trei, Nelu Băloi, Stere și Rață, să le fie alături foștior coechipieri doar cu sufletul.
Portavoce a acestei generații a fost Manole Băloi, care după încheierea carierei sportive a fost crainic al stadionului și cronicar sportiv. Seniorul familiei „pandure” Băloi și-a exprimat speranța că longevitatea părinților săi îl va ajuta să prindă vremurile în care echipa pentru care a jucat în urmă cu 50 de ani să ajungă campioană: „Părinții și bunicii au trăit 95 de ani. Măcar să trăiesc atâta cât să văd Pandurii campioana României și în Ligă. S-a jucat la Târgu Jiu cu brazilienii de la Juventus Sao Paulo, cu bulgarii de la Etar Tarnovo și se juca mereu cu 13-15.000 de oameni în tribune. La meciurile cu Steaua, cu Juventus, nu mai era un loc liber în stadion… Tribunele s-au făcut cu sacrificii, noaptea, riscându-ne chiar libertatea. Regretul meu este că acum nu se strâng prea mulți spectatori în tribune, că nu văd și acum 15.000 de oameni la stadion…”, se destăinuie Manole Băloi.
500
De invitați au avut Pandurii
la sărbătorirea celor
50 de ani
de existență, de la foști la actuali jucători,
de la conducători la sponsori
Bucuria revederii
Mulți dintre „seniorii” clubului, dintre jucătorii anilor 60-70, au avut prea puține ocazii de a se mai întâlni în ultimii ani, așa că bucuria revederii a fost una foarte mare. Remarci de genul „Nici nu visam eu să mă mai văd cu X sau cu Y, frumoasă inițiativă…” au fost la ordinea zilei. Din păcate, mulți dintre ei au fost nevoiți să vorbească despre foști colegi la trecut, cu aceștia timpul neavând suficientă răbdare pentru a le mai oferi această imensă bucurie. Traian Predulescu și Ibrahim Dossey fiind doar doi dintre pandurii plecați prea devreme dintre noi. Impresionante au fost și gesturile vechilor jucători din generația anilor 60, care au ținut să treacă pe la mesele actualilor jucători fie pentru a-i felicita, fie pentru a le da mici sfaturi care să-i călăuzească în cariere.
Sărbătoriră cu șorici și lăutari
Pandurii au continuat tradiția tăierii porcului de Crăciun chiar și în lipsa lui Petre Grigoraș, cel care a adus la Târgu Jiu acest obicei. Animalul sacrificat a fost mai mare decât în anii precedenți, raportat la locul din clasament. Față de anul trecut când Pandurii a terminat pe locul 7, acum echipa lui Grigoraș iernează pe locul 4, la egalitate cu locul 3. „Anul acesta echipa a terminat turul pe locul 3 și după cum se vede porcul e mai mare cu vreo 20 de kilograme”, a explicat Eugen Pîrvulescu.
Jucătorii s-au îngrămădit la șorici, cu excepția lui Viera. Căpitanul pandurilor e musulman și nu consumă carne de porc. Aflat de cinci ani la Târgu Jiu, lusitanul Pedro Mingote e fascinat de tradițiile românești. „E puțin diferit, partea asta cu porcul la noi nu există. Fiecare parte din lume are obiceiurile ei. Tradițiile românești sunt foarte frumoase, îmi place foarte mult aici și mă bucur că aparțin acestor locuri”, s-a confesat Mingote.
S-a strâns și lotul promovării
Numeros a fost și grupul celor care, în 2005, au pus umărul la promovarea Pandurilor în prima ligă. Jumătate din lotul cu care Pandurii a promovat în primul eșalon a participat la eveniment. În jurul actualului director sportiv al Pandurilor, fostul portar Robert Bălăeț, s-au adunat alți 13 foști paduri din „trupa promovării”. Sorin Vintilescu, Florin Popete, Robert Vancea, Adrian Bogoi, Cătălin Trofin, Romeo Rădoi, Iulian Ștefan, Cristi Popescu, Ionuț Lăpădat, Adrian Arcanu, Cătălin Crăciunescu, Cosmin Ursu și George Bertea au fost din nou o echipă și au depănat frumoasele povești ale anului în care Pandurii a făcut marele pas spre performanță.
Iulian Ștefan și amintirile sale
Timpul nu pare să fi trecut peste Iulian Ștefan. Arată aproape neschimbat după maibine de șase ani, chiar dacă a fost nevoit să spună adio fotbalului încă din 2008.
Reporter: Cum ai regăsit Pandurii?
Iulian Ștefan: M-am reîntâlnit cu bucurie cu mare parte din colegii pe care nu i-am mai văzut cam de șase ani de zile. Pentru mine e o bucurie. Lucrurile s-au schimbat mult de tot la Pandurii de la plecarea mea. Și s-au schimbat în bine. Sunt alte condiții acum. Au o echipă bună, joacă bine… Emulația e adusă și de bani. S-au făcut investiții și în stadion și în echipă. Dacă investești, apar și rezultatele.
Rep.: Care e cea mai frumoasă amintire a ta în prima ligă?
I.Ș.: Cred că golul cu Bacăul de aici, la Târgu Jiu, când i-am bătut cu 2-1. Și golul de la Arad, când am câștigat cu 1-0 cu Rapidul.
Rep.: Cine îți place cel mai mult de la Pandurii?
I.Ș.: La ora actuală Maxim este cel mai bun jucător de la Pandurii. Joacă și la echipa națională, e tânăr, de perspectivă. Un fotbalist bun. El e vârful.
Rep.: S-ar putea ajunge la cupele europene? Ce ar mai lipsi?
I.Ș.: Ar putea prinde primele cinci locuri, dar e greu să țină pasul în retur… Cred că puțină condiție fizică le mai lipsește. S-au cam tăiat, s-au dus bateriile cam devreme. Dacă îi țineau, cred că terminau pe locul doi turul.
Rep: Cum e văzută acum Pandurii la Craiova?
I.Ș.: Pentru craioveni e greu acum, că fotbalul doljean e mort acum. Majoritatea țin cu Pandurii acum și foarte puțini cu Severinul. La nivel de performanțe este cam greu să se poată face comparație între Craiova și Pandurii. Craiova are o istorie, dar, cine știe? Dacă se va investi în continuare în echipă, totl este posibil!
Maxim, ultimul banchet la Târgu Jiu ?
Alexandru Maxim a fost sufletul petrecerii pandurilor. „Cel mai bun și cel mai frumos fotbalist de la Pandurii”, cum l-a prezentat căpitanul Viera, s-a distrat de minune pe muzica pupulară. Maxim a părăsit printre primii petrecerea, dar a revenit și s-a dezlănțuit pe ringul de dans. Internaționalul gorjean a fost răsfățatul lăutarilor, dar nici el nu a rămas dator. Fotbalistul pandurilor a avut și motive de bucurie, după un an perfect. „A fost un an foarte bun, am fost ferit de accidentări, mă bucur că mi-a mers bine, mă bucur că am fost alături de colegii mei, am debutat la echipa națională și consider că a fost un an reușit”, a spus Maxim.
Deși Becali îl dorea neapărat la Steaua, Maxim spune că mai stă până la vară la Târgu Jiu. „Mi-am făcut bagajul pentru vacanță. Nu înțeleg de ce toată lumea vorbește de Steaua! Nu m-a sunat nea Gigi și nu cred că trebuie să vorbească cu mine pentru că nu va depinde numai de mine dacă mă voi transfera la Steaua. Dacă sună nea Gigi sper să aud telefonul, că-l am pe silent. Rămânem la Pandurii să ducem echipa în cupele europene. Nu pe viață, să nu exagerăm, doar până în vară”, a declarat Maxim. Între timp, părțile par să se fi înțeles, iar dorințele par a se îndeplini pentru toată lumea. Maxim va ajunge în Ghencea, dar doar din vară, iar jucătorul are ocazia să îndeplinească și visul gorjenilor, de a-I duce pe panduri în cupele europene.
Grig, absentul serii
Din actuala echipă puține au fost absențele. Notabilă, și destul de greu de înțeles, a fost absența lui Petre Grigoraș, absență care, se pare, nu a picat prea bine unuia dintre principalii amfitrioni, primarul Florin Cârciumaru. Din păcate, Grigoraș și-a lăsat singuri elevii la banchet, iar asta nu dă deloc bine nici la capitolul „imagine” și nici pentru moralul jucătorilor. Închipuiți-vă un copil trimis singur la serbare!
www.sportingorj.ro