RSS post comments feeds rss email feeds twitter

Fericire la ultima aruncare

/ 10 decembrie 2014
Greu, dar meritat, Energia a învins Kormend la capătul unei partide extrem de echilibrate şi solicitante, scor 73-72 (19-18, 15-22, 18-15, 21-17), şi a pătruns între cele mai bune 16 echipe din EuroChallenge, la prima sa participare europeană.

IMG_5933Meciul dintre Energia şi Kormend avea caracter de finală pentru echipa lui Constantinides, doar victoria urma să o păstreze în cursa califăcării în faza următoare a EuroChallenge. În condiţiile în care în primul meci al rundei, în Grupa B, Tartu Rock a învins la Lukoil Sofia, scor 73-75 (18-17, 16-15, 20-21, 19-23), echipa din Estonia era deja calificată, victoria Energiei ar fi însemnat asigurarea calificării.

Louis Darby, absent la ultimele partide jucate de Energia, a făcut încălzirea alături de jucătorii echipei gorjene, dar americanul nu a riscat, Constantinides preferând să-l aibă apt pentru meciul din campionat cu U Mobitelco Cluj. Lipsa lui de pe teren s-a simţit, victoria venind extrem de greu.

 Presiunea rezultatului

Jocul a început sub semnul echilibrului, după un prim coş al oaspeţilor, înscris de Richards, Troupe a adus Energia în avantaj pentru prima dată cu o reuşită de trei puncte care a însufleţit galeria, din nou la înălţime la Târgu Jiu. Miza şi-a pus apoi amprenta şi au urmat câteva posesii pierdute copilăreşte de ambele echipe. De la 7-2, scorul a redevenit egal, 7-7, pentru ca mai apoi, graţie reuşitelor de trei puncte ale lui Karpelesz şi Kremen, după 7 minute de joc, Energia să pună între ea şi adversar un avantaj de 10 puncte, scor 19-9. Jocul bun al echipei gorjene a fost însă contracarat de un singur jucător al oaspeţilor, Richards punctând la foc automat, astfel că până la pauza dintre sfertul 1 şi sfertul 2, Energia şi-a pierdut aproape tot avantajul, Kormend venind la doar un punct în spatele gazdelor, scor 19-18 după un coş de trei puncte înscris în ultima secundă de pivotul britanic.

Degringolada din ultimele minute ale primului sfert s-a prelungit şi în cel secund, oaspeţii au defilat pe teren şi au înscris punct după punct ajungând să conducă cu 21-30. Turner a ajuns foarte repede să acumuleze trei greşeli personale, aşa că antrenorul Constantinides s-a văzut nevoit să apeleze la soluţiile Milosevic şi Vlaicu pentru postul de pivot, însă jocul a suferit în continuare şi scorul a devenit 22-32 după şase minute din al doilea sfert. Sullivan a reaprins speranţele cu o reuşită de trei puncte, iar Watson a mai pus şi el două puncte pe tabelă pentru a reduce din handicap, scor 27-32, dar Toth a punctat imediat din spatele semicercului şi tabela indica 27-35 cu două minute înaintea pauzei mari. Jocul a fost încâlcit, cu multe greşeli, dar Energia a mai salvat din aparenţe şi a redus din proporţiile scorului cu o nouă reuşită de trei puncte a lui Troupe, care a făcut ca la pauză scorul să fie 34-40, iar echipa gorjeană să aibă de recuperat doar două posesii.

 Milosevic a dat tonul

IMG_5901 Cu Milosevic în prim-plan, cu trei recuperări şi patru puncte, Energia a reînceput lupta pentru victorie, ajungând la două puncte în spatele celor de la Kormend, scor 40-42. După un three-point-play al lui Toth, acelaşi Milosevic şi-a continuat show-ul, cu un slam-dunk şi încă două recuperări, dar oaspeţii s-au distanţat din nou graţie unui duel inegal între Turner şi Richards, americanul fiind net depăşit la orice duel direct avut cu jucătorul echipei maghiare. Două aruncări libere date gratuit celor de la Kormend şi un antisportiv cu care a fost sancţionat Constantinides au dus scorul la 42-49 şi munca Energiei din primele minute ale sfertului trei păreau irosite. Totuşi, munca lui Milosevic  din acest sfert n-a fost în zadar şi Energia a intrat în ultimele 10 minute cu doar trei puncte în spatele oaspeţilor, scor 52-55, şi meciul se juca în continuare.

Tal, eroul

IMG_5911Sfertul patru a început bine pentru Energia, care a preluat comanda pe tabelă după cinci puncte ale lui Kremen şi două ale lui Watson, scorul devenind 59-58 pentru gorjeni. Ungurii au avut o nouă tresărire şi au condus cu 59-61, Sullivan a egalat, dar Burgess a dus scorul la 61-64. Kormend a încercat apoi prea mult aruncarea de la distanţă, nu i-a ieşit, iar Milosevic, Watson şi Kremen au punctat simplu aducând Energia în avantaj de trei puncte, scor 67-64 cu trei minute înainte de final. Câteva posesii pierdute au făcut ca în ultimul minut să se intra cu scorul de 67-66, dar Milosevic a urmărit o minge şi a dus scorul la 69-66 cu 58 de secunde înainte de final lăsând apărării misiunea de a asigura victoria. Milosevic a recuperat o minge dar a pasat greşit, a venit un fault care l-a dus pe Burgess la linia de fault şi scorul a devenit 69-68, apoi Richards a înscris pe contraatac şi Kormend conducea cu 69-70 cu 24 de secunde înainte de final. Watson a fost exact la linia de fault, Energia a preluat conducerea cu 71-70 şi Kormend a avut time-out cu 17 secunde înainte de final. Ungurii au găsit repede coşul, au preluat din nou conducerea, iar Energiei i-au rămas aproape 10 secunde pentru atacul victoriei. Watson a ratat, dar Karpelesz a urmărit şi a înscris cu mult noroc în ultima secundă pentru o victorie istorică, scor 73-72, victorie care a trimis-o în lumea bună a baschetului european.

Energia Târgu Jiu – Egis Kormend 73-72 (19-18, 15-22, 18-15, 21-17)

Sala Sporturilor, Târgu Jiu, spectatori: 900

Energia: Watson (15), Troupe (8), Ştefan, Kremen (10), Miloşevic (16), Bratoloveanu, Minea, Vlaicu, Sullivan (8), Karpelesz (12), Aktaş, Turner (4). Antrenor: Antonis Constantinides.

Kormend: Richards (25), Popadic (8), Burgess (13), Lemon (11), Latinovic, Sonyak, Toth (8), Torok (7), Ferencz, Nemeth. Antrenor: Ante Perica.

Arbitri: Petar Denkovski (MKD), Yener Yilmaz (TUR), Ilias Kounelles (CYP)

www.sportingorj.ro
Comentează!

3 Comentarii până acum

  • Felix spune:

    Frliciitari Energia!!felicitari in special tal karpelesz….watson si milosevic in media lor, adica aproape perfecti , extraordinari!!!bravo toti jucatorii…6

  • "vrajeala" spune:

    Felicitari tuturor jucatorilor care au contribuit la aceasta victorie.Felicitari Antonis,ai stricat somnul unor gusteri care te contesta.”Femeia” cu ciucurel si reptila veninoasa au plesnit,unde sunt?BRAVO BAIETI !!!!

  • abonat spune:

    Felicitari tuturor!!!Ne-ati umplut sufletul de bucurie.Hai ENERGIA!Louis,te asteptam cu drag alaturi de Porter si ceilalti!!”Vrajeala”,mare dreptate ai!!

Mergi Sus
Copyright © 2009 Sport in Gorj .ro. Powered by CERC.ro. Logo Design by Alexandru Vulpe.
Toate drepturile rezervate. Textele si fotografiile sunt proprietatea titularilor de copyright si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.